"Tipikus első pálya volt, készülünk a holnapi napra" - Kozák Danuta

Mindkét kajakpárosunk bejutott a középfutamba.


A Kozák Danuta, Bodonyi Dóra és a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettes is bejutott a középfutamba 500 méteren a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

Az ötszörös ötkarikás bajnok Kozák mindhárom 500-as számban címvédőként szerepel a japán fővárosban, öt éve, Rióban Szabó Gabriellával nyert aranyérmet párosban.
A szolnoki Bodonyival tavasszal ült össze és egy Európa-bajnoki címmel mutatkozott be. A hétfői előfutamban esélyeshez méltóan debütáltak a játékokon, a győzelmüket senki és semmi nem veszélyeztette.

"Nekem kemény a víz, nehezebb áthúzni rajta a lapátot és egy kicsi szembeszél is fújt. Tipikus első pálya volt, készülünk a holnapi napra, ami már jóval keményebb lesz" - nyilatkozott Kozák Danuta. - "Ilyen melegben nehéz, hogy van egy plusz kör, és nem lehet egyből a döntőbe jutni, de most ezt kell megoldani."

Bodonyi Dóra társával ellentétben azt mondta, neki kifejezetten könnyűnek tűnt az evezés, ő nem érezte "keménynek" a vizet.

"Jól van terminátor, jó helyen ülsz" - tette hozzá ehhez nevetve a vezérevezős Kozák.

Velük ellentétben a szám másik magyar indulója, a Csipes, Medveczky duó már évek óta együtt evez, és szintén a favoritok közé tartozik Tokióban. A rutinos honvédos duó első pályáján a fehéroroszok párosával, Hudzenkával és Litvincsukkal harcolt, s végül Kozákékhoz hasonlóan elsőként haladt át a célvonalon.

"Azt beszéltük meg, hogy csak magunkra figyelünk, nem fogunk kizökkeni a saját ritmusunkból, megpróbáljuk megvalósítani azt, amit elterveztünk. Ez sikerült" - értékelt a nyolcszoros világbajnok Medveczky Erika, aki 33 évesen először indulhat olimpián.

A Rióban négyesben aranyérmes Csipes azt mondta, hogy a keddi nappal kapcsolatban nem helyezésben gondolkodnak, szeretnék a maximumot nyújtani.

"Természetesen mindenki nyerni akar, így mi is, de ha úgy szállunk majd ki a vízből, hogy kihajtottuk magunkat, akkor már elégedettek leszünk" - fogalmazott.
Az előfutamokból az első két helyezett jutott tovább a középfutamba, amelyre a döntőhöz hasonlóan kedden kerül sor.

 
Lucz Dóra is ott lesz a keddi középfutamban. 
Fotó: MKKSZ

 

Lucz Dóra és Kárász Anna is bejutott a keddi középfutamba a kajak egyes 200 méter hétfői előfutamából a tokiói olimpia kajak-kenu versenyén.

Az ötkarikás lebonyolítás szerint az első pályáról nem lehet egyből a döntőbe kvalifikálni, az első, illetve második hellyel azonban megspórolható az úgynevezett reményfutam.

A magyarok közül az UTE 26 éves, háromszoros Európa-bajnok sportolója, Lucz szállt vízre elsőként a Sea Forest Kajak-Kenu Pályán és egy futamgyőzelemmel mutatkozott be, azaz neki a hétfői program második szakaszában már nem kell versenyeznie.

"Úgy érzem, hogy ez egy jó első pálya volt. Tudtam, hogy szoros lesz, számítottam, rá, hogy Marta (Walczykiewicz) és Linnea (Stensils) is gyorsak lesznek, és nagyon örülök, hogy sikerült egyből kvalifikálnom magam a holnapi középfutamba. Szoros volt a befutó, de bíztam benne, hogy elöl vagyok" - nyilatkozott Lucz Dóra.

Rögtön a következő futamban a szegediek négyszeres világbajnokáért, Kárászért lehetett szorítani, aki tisztán másodikként ért célba a spanyolok klasszisa, Teresa Portela mögött, így ő is kihagyhatja a reményfutamot.

A K-1 200 méter középfutamát és döntőjét kedden rendezik.

A hétfői folytatásban még öt magyar egység mutatkozik be.

Borítókép: MTI

Videók