Már nyáron kezdené a felkészülést a párbajtőr-válogatott trénere

Előtérben az elmélet és a különedzés a vívóknál.


Legalább másfél hónappal az újrakezdés előtt szeretné elkezdeni a komoly edzésmunkát a versenyzőivel Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője.

"Nem elsősorban testben, inkább fejben nehéz feldolgozni ezt az időszakot. Egy hosszú és nehéz kvalifikációs sorozat legvégén tartottunk, egyetlen verseny maradt hátra - erre készültünk testben és lélekben, most ez tolódik el hónapokkal..." - utalt arra a magyar szövetség honlapján, hogy a koronavírus-járvány miatt az egyéves kvalifikációs időszak utolsó versenyeit elhalasztották, majd a nemzetközi szövetség úgy döntött, hogy az eredetileg június közepéig tartó idény hátra lévő részét törli.

"Természetesen fizikai edzéseket az erre szakosodott edzők útmutatásai alapján mindenki végez, skype-on elemzünk riválisokat, igyekszünk az étkezésre is figyelni a megváltozott életkörülmények között. Ugyanakkor a vívás társas sport, nagyon hiányzik már a közös munka" - folytatta a tavaly világbajnok Siklósi Gergely mestere.

Szerinte szeptember előtt rangos versenyt nem fognak rendezni, így a komoly felkészülési munka valamikor a nyár folyamán kezdődhetne.

A kardozó Pusztai Liza eredetileg a héten tért volna haza Salt Lake Cityből, a junior világbajnokságról, miközben pontosan tudta volna már, hogy ott lesz-e a tokiói olimpián - emlékeztetett rá a hunfencing.hu. Ehhez képest a vb-t elhalasztották, akárcsak a nyári játékokat, ő pedig a Margitszigeten fut és emellett kondizik.


Egyelőre Pusztai Liza is otthon, egyénileg tartja formában magát. (Fotó: Simon Péter)

"Igazából eleinte fel sem fogtam, mi történik körülöttem. Megvontam a vállam, majd lesz valahogy, gondoltam, és tettem a dolgom. Aztán ahogy telt-múlt az idő, és jöttek a hírek a betegség egyre súlyosabb terjedéséről és következményeiről, döbbentem rá arra, hogy a sport körül és ezáltal körülöttem is alapvetően minden megváltozik" - mesélte az egyéniben 2017-ben Eb-bronzérmes, csapatban tavaly Eb-második vívó, aki májusban lesz 19 éves. "Mára már ott tartok, hogy elfogadta az eszem és a szívem, hogy talán jobb is így nekem, még egy év tapasztalatot szerzek."

Dancsházy-Nagy Tamáshoz hasonlóan Kósa Miklós a legmagasabban rangsorolt magyar versenybíró is jelenleg elméleti síkon fejleszti magát.

"Külföldi kollégáim közül többen is igen aktívak a közösségi oldalakon, mindennapos a kapcsolatfelvétel, beszélgetünk, tervezzük a jövőt, érdekes hallgatni, hogy melyik országban miként élik meg ezeket a nehéz napokat. Eközben magyar kollégáimmal igyekszünk formában maradni, rendszeresen kiválasztunk a netről egy-egy problémás meccset, és délutánonként közösen ezt elemezzük" - idézte a vívószövetség honlapja a Vasas kardmestereként is tevékenykedő szakembert.

"A tanítványaimra pedig nagyon büszke vagyok, kivétel nélkül mindenki nagyon keményen dolgozik, és készül otthon a valamikori jövő feladataira..." - fogalmazott.

Borítókép: Magyar Vívó Szövetség

Videók