Hét magyar a nők főtábláján

"Nagyon szép napot zártunk, mindenki megtette a magáét."


Hét magyar léphet pástra a női egyéni verseny főtábláján a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupán. A vasárnapig tartó budapesti viadal - amelyen férfi egyénit és mindkét nem számára csapatküzdelmeket is rendeznek - csütörtökön a férfiak selejtezőjével kezdődött meg a BOK csarnokban, pénteken pedig a nők kvalifikációs programját bonyolították le. A 186 fős mezőnyben 13 hazai vívó indult.

Az egyéniben vb-harmadik, Eb-ezüstérmes Márton Anna, valamint az Eb-harmadik Pusztai Liza kiemeltként, további 14 vívóval együtt csak szombaton kapcsolódik be a versenybe. A közvetlenül főtáblás két magyarhoz a hazaiak közül további öt vívó csatlakozott: a csoportszakasz után Keszei Kirának és Pohl-Mikulik Júliának egy, Battai Sugárnak, Szűcs Lucának és Katona Renátának pedig két direktkieséses asszót kellett megnyernie ehhez. A továbbjutók közül Pusztai, Keszei, Battai és Szűcs még junior korú.


Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar szövetség oldala kiemelte: a budapesti viadalon - amely egyéves szünet után az első a nemzetközi mezőny számára - két orosz klasszison, Szofja Velikaján és Jana Jegorjanon kívül minden meghatározó vívó elindult. A magyar válogatottak hiánytalanul megjelentek, ami azért örömteli hír, mert az elmúlt hónapokban a teljes csapat átesett különböző problémákon, sérüléseken, betegségeken.

"Nagyon szép napot zártunk, mindenki megtette a magáét. A fiatalokra különösen büszke vagyok, nem néztem utána, de szerintem egyetlen nemzet sem mondhatja el magáról, hogy négy junior vívója került a 64-es főtáblára" - idézte a hunfencing.hu oldal Gárdos Gábor vezetőedzőt. - "Örültem Katona Reni egyre javuló formájának, és a csapaton belüli összetartás is példamutató. A legfontosabb cél természetesen a vasárnapi csapatverseny, de ez egy nagyon értékes teljesítménynek számít."

Csapatban a magyar férfiválogatott már kivívta az olimpiai részvétel jogát, így egyéniben is pástra léphet majd a japán fővárosban három férfi kardozó. A nők számára viszont komoly tétje van a budapesti versenynek: jelenleg kijutást érő helyen állnak a magyarok, de az ukránokat maguk mögött kell tartaniuk a tokiói részvételért. Szombaton az egyéni 64-es tábla asszó következnek a BOK Csarnokban: 9 órától a nők, 13-tól a férfiak vívnak, a négyes döntők pedig 17 órakor kezdődnek. Vasárnap a női és férfi csapatversenyt bonyolítják le ugyanott. A budapesti vk a fegyvernem utolsó olimpiai kvalifikációs világkupaversenye.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Videók