"Én azért szeretném még fényesebbre cserélni ezt a bronzérmet""

Gémesi Csanád szerint nagy előny, hogy sokszínű a csapat.


Gémesi Csanád, a tokiói olimpián bronzérmes magyar kardcsapat tagja szerint együttesüknek az egyik nagy előnye az, hogy sokszínűségük miatt a riválisoknak nagyon nehéz ellenük felkészülni.

A 34 éves vívó az M1 aktuális csatornának elmondta: az olimpia előtt többen megkérdezték tőle, hogy Tokió után folytatja-e az élsportolói karrierjét, amire egy ideig maga sem tudta a választ.

"Végül az olimpia előtt egy-két hónappal bennem már teljes mértékben tudatosult, hogy bármi lesz Tokióban, én folytatom a pályafutásomat" - mondta. Ezzel kapcsolatban hozzátette: gyerekkori álma az olimpiai aranyérem, amit az ötkarikás részvétellel, valamint a Tokióban szerzett bronzéremmel félig sikerült teljesítenie, de azért maradt benne hiányérzet, "nem is kicsi".

"Én azért szeretném még fényesebbre cserélni ezt a bronzérmet, illetve szeretnék egyéniben is részt venni egy olimpián, és megmutatni magam, aztán esetleg ott is egy szép eredményt elérni" - utalt a vívó a 2024-es párizsi játékokra kitűzött céljaira.

A kardcsapatot Gémesi mellett hosszú évek óta Decsi Tamás, Szatmári András és az egyéniben Tokióban már harmadik olimpiai aranyérmét nyerő Szilágyi Áron alkotja, Gémesi pedig úgy véli, könnyen megtalálják egymással a közös hangot, és nagyon jól össze tudnak dolgozni a felkészülés során, mindannyian képesek segíteni a másik munkáját.

"Emellett pedig nagyon sokszínűek vagyunk. Négyen négy klubból, négy műhelyből jövünk, négy különböző stílussal dolgozunk, úgyhogy szerintem nagyon nehéz ellenünk felkészülni. Ez egy nagy előnyünk a csapatversenyben" - közölte.

Boczkó Gábor, a magyar szövetség sportigazgatója kifejtette: minden adott, hogy a bronzérmes együttes tagjai Párizsig folytassák karrierjüket, és a "potenciálisan nagyon erős csapat" ott ismét az aranyérem reményében lépjen pástra. A pandémia miatt másfél éve, és még jelenleg is folyamatosan változó versenynaptárról elmondta: nagyon fontos lenne, hogy a vívók minél több nemzetközi viadalon tudjanak indulni.

"Az, hogy a versenyzők edzenek, teljes gőzzel készülnek, különböző országok pedig eközben lemondják vagy törlik a világversenyeket a járványhelyzet miatt, az rendkívül megterheli őket, főként pszichésen. Olyanok, mint egy jó versenyautó, amit nemcsak járatni és szerelni, hanem versenyeztetni is kell" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a következő olimpiáig még van hátra három év, de a részvételért folyó versengés már a mostani szezonnal megkezdődik. Kiemelte: a kvalifikációs időszak ugyan csak másfél évig tart az ötkarikás játékok előtt, de a nemzetközi versenyeken elért helyezésekkel már mostantól kezdve a részvételt garantáló pozíciókat kell elfoglalni, illetve megtartani a rangsorban, míg a világversenyeken az éremszerzés a cél.

"Mert, ha csak kicsit is hátrébb csúsznak, onnan már nagyon nehéz újra előre kapaszkodni, és a csapatkvalifikáció még mindig könnyebb, mint az egyéni. Úgyhogy reméljük, a magyar férfi kardcsapat az egy-három helyet megtartja, és ugyanúgy, ahogy most, elég hamar és könnyedén kijut az olimpiára" - nyilatkozta.

 

Borítókép: Facebook.com/ Gémesi Csanád 

Videók