Vendée Globe: Fa Nándor túl van a verseny háromnegyedén

Fa Nándor pénteken túljutott az elméleti versenytáv 75 százalékán a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.


 
A magyar versenyző honlapjának bejegyzése szerint az Atlanti-óceán déli részén halad, immár „hazafelé”. Mint azt Fa Nándor írta, a Horn-fok hétfői megkerülése óta új erőre kapott, és szeretné tisztességgel befejezni a viadalt magyar tervezésű és építésű hajójával, a Spirit of Hungaryvel.
 
Fa Nándor és a mezőny 67 napja rajtolt el az egyszemélyes, megállás és kikötés nélküli versenyen, melyen jelenleg a nyolcadik, s hátránya 4162 tengeri mérföld az első francia Armel Le Cléac'h-hoz képest. Az éllovas vitorlázó hamarosan a Kanári-szigetekhez ér, így őt már csak 1800 tengeri mérföld (az össztáv hat százaléka) választja el a céltól, azaz várhatóan megdől a 78 napos versenycsúcs.
 
A mezőnyt – amelynek utolsó tagja is elhagyta Új-Zéland partjait – eredetileg 29 hajó alkotta, de már csak 18 van versenyben.
 
Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján versenyez, a feladat egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül egyedül körbehajózni a Földet. Az 1992–1993-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012–2013-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Videók