Nagyon szoros az élboly a Vendée Globe vitorlásversenyen

Az első három helyezett 78 mérföldön belül hajózik.


Továbbra is Charlie Dalin vezet az Apiviával a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen, de az első három helyezett 78 mérföldön belül hajózik.

Dalint a szintén francia Thomas Ruyan (LinkedOut) követi 55 mérföld távolságban, a harmadik pedig Yannick Bestaven (Maitre Coq) 77,4 mérfölddel lemaradva az elsőhöz képest. Ők a déli Indiai-óceánon vitorláznak, és a táv negyven százalékát teljesítették.

A negyedik a korelnök, 61 éves Jean Le Cam (Yes we Cam!), akinek ugyan 280 mérföld a hátránya, de jóváírásra számíthat. Ő mentette ki ugyanis Kevin Escoffiert, akinek a hajója elsüllyedt, és azóta a francia haditengerészet segítségével partra szállt Réunion szigetén.

Az időjóváírás nemcsak a mentésre fordított időt jelenti, hanem a versenyigazgatóság elemzi azt is, milyen kedvező időjárási helyzetekről maradt le Le Cam, valamint másik két versenyző, akik szintén részt vettek a keresésben.

A november 8-án elrajtolt viadal 33 fős mezőnyéből eddig hatan adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell megkerülniük a Földet. A leggyorsabbakat január közepére várják Franciaországba.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől. 

Borítókép: facebook/Apivia Voile - Charlie Dalin Jean-Marie Liot

Videók