Jelentősen visszaesett a korábban sokáig élen haladó Yannick Bestaven

Az éllovas pozíciót az Apiviát kormányzó, ugyancsak francia Charlie Dalin vette át.


A korábban sokáig élen haladó Yannick Bestaven jelentősen visszaesett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen: a Maître Coq IV nevű hajót navigáló francia vitorlázó már csak a hatodik helyen halad.

Az éllovas pozíciót az Apiviát kormányzó, ugyancsak francia Charlie Dalin vette át, akit honfitársa, Louis Burton követ a Bureau Vallée 2 nevű hajóval, mintegy húsz tengeri mérföldes hátránnyal. A harmadik helyen a német Boris Herrmann vitorlázik a Seaexplorer-Yacht Club de Monacóval, nagyjából negyven mérfölddel Dalin mögött, míg Bestaven nyolcvanra van az éllovastól.

Az élcsoport tagjainak mintegy 3900 mérföldet kell még megtenniük a franciaországi célig.


A mezőnyből húsz hajó jutott már túl a Horn-fokon. A 33 indulóból eddig heten adták fel a versenyt.

A földkerülő viadalok közül a Vendée Globe a legnehezebb: az indulóknak 18 méteres, egytestű hajójukkal egyedül, kikötés és külső segítség nélkül kell vitorlázniuk.

A versenycsúcsot a francia Armel Le Cléach tartja, aki a legutóbbi földkerülést 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperc alatt teljesítette.

Fa Nándor az 1992-93-as Vendée Globe-on legjobb nem franciaként az ötödik, 2016-17-ben pedig a nyolcadik helyen végzett, majd ezt követően visszavonult a versenyzéstől. 

Borítókép: Yannick Bestaven Officiel/facebook

Videók