A magyar finnes mezőny Serena Williamse

Berecz Zsombor rajthoz áll a szeptember 19-én kezdődő, Audi Finn Dingi Magyar Bajnokságon.


Hazai vizeken versenyez a tokiói olimpia egyik magyar éremesélyese. Berecz Zsombor az idén sem hagyja ki az Audi Finn Dingi Magyar Bajnokságot, amit szeptember 19-től a Balatoni Yacht Club a Magyar Vitorlás Szövetséggel közösen rendez, Alsóörsön. Az augusztusi előolimpia megnyerése után, a decemberi világbajnokság előtt először arról kérdeztük Berecz Zsombort, hogy másképp készül-e a balatoni megmérettetésre, mint mondjuk az előolimpiára tette.

Az természetes, hogy az ember másképp készül a főversenyére, mint az itthoni kedvenc versenyére, tehát mindenképp van különbség. A magyar bajnokság az a verseny, amikor tényleg egy úgymond finnes családban tudhatom magam egy hétig. Olyan légkör van a hajóparkban, ami semmi más nemzetközi versenyhez nem hasonlítható. Olyan előfordulhat, hogy hazai vízen, hazai mezőnyben valaki megelőzi Berecz Zsombort?
Alapvetően nem, azért már sok éve nyerem ezt a bajnokságot, meg én űzöm a legkomolyabb szinten. Technikai és fizikális fölényben is vagyok a magyar mezőnyhöz képest. De ettől még bármi megtörténhet. Vannak büntető futamok, bejöhet technikai probléma… tehát, ha valamilyen technikai probléma adódik és hozzá mondjuk egy korai rajt, vagy valami óvástárgyalás bejön, akkor lehet bármi, nem tudjuk kiejteni az összes futamot. Ilyen rizikó van benne, de nem valószínű, hogy bekövetkezik.

Serena Williamsre szokták mondani, hogy bárkivel megy fel a pályára, az ellenfele biztos, élete legjobbját fogja nyújtani, mert annyira le akarja győzni. Itt is csak neked lesz veszítenivalód. Te vagy a magyar finnesek között Serena Williams és mindenki a te véredet akarja.
Ez így van, de én szeretem ezt a helyzetet. Rengeteg olyan futam volt az elmúlt bajnokságok során, amikor az első bójához nem elsőnek értem föl, és meg kell, hogy mondjam, örültem neki. Aki fölért elsőnek, azon láttam, hogy neki ez egy hatalmas dolog és tényleg abban az első szakaszban jobban vitorlázott nálam. Örültem neki, hogy mások is jól mennek, de ez az érzés csak itthon van meg, külföldön annyira nem örülök neki, ha valaki előttem van.

Túl vagy már az év főversenyén, az előolimpián, de decemberben, Melbourne-ben lesz a világbajnokság. A kettő között hogyan alakul a program?
Az októbert és a novembert arra szánjuk, hogy egy kimondottan erősszeles helyet keresünk, mert abban nagyon kevés órát vitorláztam az idén és tavaly is. Azt látjuk, hogy ebben a széltartományban, bizonyos szakaszokban ez hátrány számomra. Ezért most ezen lesz a hangsúly. Ez pont összepasszol egyébként a világbajnoksággal, mert Melbourne-ben is valószínűleg egy erősszeles vb lesz. A görögországi edzőtáborban hasonló körülmények lesznek, mint a világbajnokságon. Ez fizikálisan és technikailag is jó felkészülés lesz ezekre a körülményekre.


Berecz Zsombor (jobbról) magabiztos győzelmet aratott az előolimpián.

Fotó: Facebook.com/BereczZsombor

Azt gondolom, kijelenthetjük, hogy a világbajnokság és a magyar bajnokság is csak egy-egy állomása a felkészülésnek Tokióra?
Amint befejeződött a riói olimpia és megkezdődött a következő olimpiára a felkészülés, mindenkinek Tokió lebeg folyamatosan ott hátul a fejében. Ez nem változik a hátralévő időben sem, persze ahogyan közeledik, gondolom, majd egy kicsit többet lesz a fejemben. Ez egy olimpiacentrikus sportág, az olimpia ér a legtöbbet itt, ami extra figyelmet igényel majd mindenkitől.

Tokióból hoztál bármi kabalát, emléktárgyat, vagy egyelőre csak kinézted és várod, hogy visszamenj oda és majd akkor megveszed? Vagy, nem vagy egy vásárlós, ajándéktárgy-gyűjtő?
Nem. Én például az érmeimhez sem ragaszkodom. Abszolút nem érdekelnek a materiális dolgok, úgymond a világban. Nekem a tudat, hogy elérek valamit, hogy megtettem mindent azért, hogy elérjek valamit és sikerül, nekem ennyi elég. Egy kivétellel, egyáltalán nem ragaszkodom tárgyakhoz. Azok a versenyhajóim és a felszerelésem. Azokkal különleges kapcsolatot ápolok.


Berecz Zsombor a jövő évi olimpia helyszínét már letesztelte.

Videó: Facebook.com/BereczZsombor

Ha már a versenyhajókat említetted… Van három versenyhajód. Ezek teljesen egyformák és mindegy, épp melyikbe ülsz bele, lehet úgy cserélgetni, ahogy a teniszezők csinálják az ütőjükkel? Vagy azért ennél bonyolultabb a helyzet?
Abszolút bonyolultabb. Az megvan, hogy melyik hajótípust milyen összetétellel szeretek. Bele tudunk nyúlni a hajónak a rétegtervébe, hol legyen keményebb a hajónak a héja, hol legyen puhább. Ezt maximálisan személyre tudjuk szabni. A tavalyi világbajnoksági hajóm sikerült eddig a legjobban, ami sok év fejlesztésnek köszönhető. A másik két hajómon végeztünk apró változtatásokat, kicsit kísérletezve is, hogy melyik jön be. Az egyik hajón, ami változtatást csináltunk, azt annyira nem szeretem, a másikon szeretem, de egy kicsit kevesebb kellene belőle. Jövőre, ebből a három hajóból, felhasználva az összes tudást, amit idáig összeszedtünk a hajóépítésből, megpróbáljuk belerakni egy hajóba, és az lesz az olimpiai hajó. Ha nem jön ki jobb, mint a mostani kedvenc, azzal is teljesen elégedett leszek Tokióban.

Borítókép: Facebook.com/BereczZsombor

Videók