Szerkesztő: Mihályi Petra
2012. 11. 05. 10:30

Van, akinek a lábujja bánja, más megúszta azzal, hogy egy hajóval ütközött - maratoni gyorskorcsolya holland módra.

Tulipán, fapapucs, piroslámpás negyed, legális könnyűdrog, hasisos süti… A legtöbb embernek ezek jutnak először eszébe Hollandiáról. Pedig van olyan esemény az országban, ami ezeknél sokkal jobban erősíti a hollandokban a nemzeti érzést, és ez a sporthoz kapcsolódik. Méghozzá a gyorskorcsolyához. A hollandok bebizonyították, hogy ez is lehet izgalmas. Az Elfstedentochtot, ami 11 várost érint, 1909 óta rendezik meg azokban az években, mikor elég hideg az idő. Botrányok, balesetek, amputált végtagok, és 1963 pokla. Ez a Tizenegy Város Körtúrája.

A versenyt szabad ég alatt, természetes vízen tartják, Frízföldön, Észak-Hollandiában. A közel 200 km-s útvonal tizenegy történelmi fríz várost köt össze, a versenyzők csatornákon, folyókon, tavakon korcsolyázva járják végig a távot. A verseny Leeuwardenből indul, érinti Sneeket, IJlst, Slotent, innen Stavorenbe mennek a versenyzők, majd Hindeloopenbe,  utána Workum, Bolsward és Harlingen következik, majd Franekeren és Dokkumon keresztül visszatér az út Leeuwardenbe. Csak akkor kerül megrendezésre, ha a jég legalább 15 cm vastag a pálya minden részén, és az időjárás előrejelzés szerint nem jön enyhülés, tehát nem fog vékonyodni. Mivel ez nem minden télen következik be, időnként több év is kimarad. A leghosszabb szünet 22 év volt, az utolsó versenyt pedig 1997-ben rendezték.

A verseny útvonala

A hollandok lelkesedését mutatja, hogy amint néhány egymást követő napon 0oC alá megy a hőmérséklet, már kezdődnek a találgatások, hogy vajon engedélyezi-e a Tizenegy Fríz Város Szövetsége a verseny megrendezését. Minél több napig tart a fagy, annál magasabbra csap az ’Elfstedenkoorts’, vagyis a ’Tizenegy város-láz’, és ha bejelntik, hogy megtartják, az őrület a tetőfokára hág. Az érintett városokban mindenhol utcabálokkal ünnepelnek, A szállodák azonnal megtelnek, a verseny előestéjét pedig Leeuwarden éjjelének nevezik. Az egész város talpon van ilyenkor, az utcák megtelnek, a bulizós hangulat mindenkin eluralkodik. Ilyenkor még a mogorvának tartott frízek is sokkal nyitottabbak.

Az Elftedentochtot januárban vagy februárban rendezik általában. Ha a szövetség úgy találja, hogy a jég megfelelő vastagságú, legkésőbb 48 óra múlva megkezdődik a verseny. Csak az indulhat el, akinek rajtengedélye van, és tagja az egyesületnek. A verseny hajnali ötkor kezdődik, és éjfélig tart. A korcsolyázóknak a városokban felállított 11 állomáson pecséteket kell gyűjteni. Aki mindet megszerzi, és éjfélig célba ér, az megkapja a ’Tizenegy Város Keresztet’. Emellett az első 11 férfi, és az első 5 nő érmet is kap. A győzteseket megkoronázzák, és egy-egy kupával is díjazzák teljesítményüket. A férfi győztes a szövetség alapítójáról elnevezett Pim Mulier-trófeát is megkapja, ami egy nagy ezüsttál. A versenyt mindössze 15-ször sikerült megrendezni 1909-óta, ezek közül az 1963-as vált legendássá, ’63 poklaként emlegetik azóta is.

Efstedenkruisje

A század leghidegebb telének leghidegebb napján rendezték a versenyt, január 18-án. Hajnali 5 órakor, a verseny kezdetekor -18oC-t mutattak a hőmérők. Ennek dacára óriási tömeg gyűlt össze a rajtnál, félő volt, hogy a jég megreped, és esetleg beszakad, mielőtt a versenyzők elindulhatnának, ezért a felügyelők arrébb terelték a közönséget. A rettenetes hideg mellett a jég állapota is nagy gondot okozott a korcsolyázóknak. Göcsörtös volt, itt-ott havas, helyenként teljesen járhatatlan. Ráadásul ekkor még a sportruházat annyira fejletlen volt, hogy a legjobb módszer a test melegen tartására az volt, ha a ruha alatt beborították a testüket újságpapírral. Nem véletlen, hogy a versenyzők kevesebb, mint 1%-a ért csak célba…közel 10.000-ből mindössze 69-en.

A verseny győztese Reinier Paping lett, 10:59 perc alatt teljesítette a távot, 22 percet adva a második helyezett Jan Uithamnak. Mikor Papingot már javában ünnepelte a tömeg, a legtöbben még a -10 fokos hidegben szenvedtek. Annyira kegyetlenek voltak a körülmények, hogy a verseny felében egyedül korcsolyázó Papingot nemzeti hőssé avatták

Reinier Paping

Sokan feladták a versenyt, voltak, akik fagyásos sérüléseket szenvedtek. Az utat nehéz volt már megtalálni a sötétben, ráadásul többen hóvakságot is kaptak, Anton Verhoeven emiatt nekiütközött egy hajónak is. Ez elég fájdalmas lehetett kb. 20 km/h-s sebességnél. A 31. helyezett Tinus Udding nagylábujja olyan mértékig lefagyott, hogy a verseny után, mikor kórházba vitték, a körme és a bőre egyben levált. Otthon őrizgette kiszárítva egy évig, majd a hindeloopeni korcsolyamúzeumnak ajándékozta, elrettentésül a szemlélők, versenyezni készülők számára. Egyébként lefagyott, amputált végtagok nem csak a ’63-as versenyen fordultak elő, Udding még aránylag jól járt, mert az évek során végül a bőre és a körme is visszanőtt, nem kellett levágni egyik ujját sem.

Nem véletlen, hogy erről a versenyről született könyv, amelyet épp Udding írt, valamint 2009-ben bemutatták a The Hell of  ’63 című filmet is, ami ugyan sokak szerint nem adja vissza a valódi érzést, amit az a verseny hozott.

A befutónál is drámai fordulatot vehettek volna az események. Sjirk Velstra volt a jégmester, úgy jelölte ki a célt, hogy minél sekélyebb legyen ott a víz, nehogy a tömeg alatt véletlen beszakadjon. Minden észérve ellenére azonban a felügyelők átrakatták vele a célvonalat olyan helyre, ahol hat láb mély víz volt a jég alatt. Az őrjöngő tömeg alatt repedezni kezdett a jég, mikor a hangulat Paping befutójával és a királyi család tagjainak érkezésével a tetőfokára hágott. A rendőrség utasítására végül mindenki biztonságban elhagyta a jeget, Paping és a királynő vezetésével.

Az esetből elég nagy botrány lett, több tárgyalás követte, a rendőrség és a felügyelők a szervezőkre próbálták hárítani a felelősséget, noha tisztán az ő hibájuk volt, hogy kötelezték Velstrát a célvonal áthelyezésére.

Reinier Paping célbaérése

A verseny népszerűségét nem csak az óriási tömeg és a szurkolási láz mutatja. 1940-ben a versenyt 3 hónappal a világháborúba való belépés előtt rendezték, mégsem a háború kérdései kerültek a címlapokra, az összes újság a verseny megrendezésével, a célba érőkkel, a győztesekkel foglalkozott. Ebben az évben ugyanis nem egy, hanem egyszerre öt nyertes akadt, öten összekapaszkodva csúsztak át a célvonalon. Hasonló eset volt a ’40-est megelőző versenyen, melyet 7 évvel korábban rendeztek, ’33-ban, de akkor csak ketten jöttek be egyszerre. Az 1940-es események miatt azonban hoztak egy új szabályt, amely tiltotta az ilyen összefogást.

Az Elfstedentocht versenyek egyik nagy vesztese az az Anton Verhoeven lehet, akiről a '63-as verseny kapcsán már volt szó. Ő elsőként 1947-ben indult, majd a következő három versenynek esélyesként vágott neki. 1954-ben az élen állt, mikor áthalad azon a vonalon, ami azt jelzi, hogy 500m-re van a cél. Ekkor azonban azt hitte, hogy már a célban van, így kiszállt a versenyből. Mikor rájött hibájára, folytatta útját, de ez már csak az 5. helyre volt elég. ’54 után 2 évvel később tudták megint megrendezni, ’56-ban, ekkor pedig nem hirdettek győztest, mert figyelmen kívül hagyva az 1940-es szabályokat, ismét öten egyszerre értek célba, győztesnek érezve magukat. Ebben az ötös fogatban benne volt Verhoeven is. Nem diszkvalifikáltak senkit, de nem is nyert egyikük sem. Ezután a ’63 pokla volt a következő, ahol ismét az esélyesek közé sorolták, de Paping hamar otthagyta őt és a többi üldözőt, ráadásul ezután Verhoeven még nekiment annak a bizonyos hajónak is.

Az 1956-os befutó

Ez a korcsolyaverseny nem csak pozitív indulatokat válthat ki, 1997-ben néhányan, akik nem szimpatizálnak az Elfstedentochttal, alapítottak egy ellenszövetséget, és szabotálni próbálták a megrendezését. Egy szakaszon sót öntöttek a jégre, hogy ne tudjon megfelelően megvastagodni. Azonban ez nem okozott olyan nagy problémát, hiszen máskor is előfordult olyan, hogy a 200km-en voltak rosszul járható szakaszok. Ilyenkor a versenyzők kimentek a partra, és korcoslyával a lábukon elsétáltak a következő olyan részig, ahol már ismét korcsolyázható volt a jég. Erre külön kifejezésük is van: kulningnak nevezik, ami egy fríz eredetű szó.

A sok szünet miatt kerestek alternatív megoldást: 1974-től más országok tavain, folyóin tartanak versenyt. Ezeken kb. 6500 holland szokott részt venni, ezen kívül néhányszáz más nemzetiségű versenyző is csatlakozik. Az elsőt Lillehammerben rendezték, később évekig a finnországi Lahtiban tartották, de volt Kanadában és Lengyelországban is. 1989 óta minden évben az ausztriai Weissensee jegén próbálhatják ki magukat a versenyzők. Ennek az eseménynek külön szövetséget alapítottak, Alternative Elfstedentocht Weissensee néven. A tagsági díj 26,50 euró évente, az indulhat, aki ezt befizeti. Itt három kategóriát indítanak, rendeznek profi, gyors amatőr, és rekreációs versenyt is.

Alternatív verseny a Weissensee-n

Immár 15 éve nem került megrendezésre az igazi verseny, bár idén lázban égett egész Hollandia, mert ismét meg volt az esélye annak, hogy megtartják. Még nem született döntés, mikor már tele volt az összes szálloda a résztvevő városokban. Végül február 8-án vált biztossá, hogy nem lesz idén sem Elftedentocht, mert egy hosszú szakaszon nem volt megfelelő a jég vastagsága, és a szervezők úgy döntöttek, hogy a versenyzők biztonsága az elsődleges, így a már folyó előkészületek ellenére lefújták...

Legfrissebb híreink

23:13 - Továbbra is pont nélkül a britek és az olaszok a jégkorong-vb-n JÉGKORONG
22:33 - A legmagasabban jegyzett amerikai nem tud részt venni a Roland Garroson TENISZ
21:40 - Véletlenül lett evezős a hétvégén Világkupát nyert Galambos Péter EGYÉB SPORTOK
21:00 - Magyar javaslat alapján jelölik ki a jövő évi Giro első 3 szakaszát EGYÉB SPORTOK
19:47 - Elképesztő győri siker KÉZILABDA
18:59 - Nemcsák Károly negyvenezer néző előtt is játszott! EGYÉB SPORTOK
18:55 - Valóra vált a magyar BL-győztes álma NEMZETKÖZI FOCI
18:20 - A világbajnok kézilabdázó szünetel EGYÉB SPORTOK
17:49 - Czéllai-Vörös megvédte címét EGYÉB SPORTOK
17:04 - BL döntőben a magyar játékos NEMZETKÖZI FOCI
16:51 - Átigazolási pletykák, 1. rész: Paul Pogba NEMZETKÖZI FOCI
16:43 - Brutálisan őszinte szavak az egyik legjobb magyar úszótól ÚSZÁS
16:21 - Gera a Liverpoolnak drukkol, és sajnálja a Fulhamet NEMZETKÖZI FOCI
15:40 - Erre Federer is feladja EGYÉB SPORTOK
15:17 - "A női futball a ma futballja, nem a holnapé" NEMZETKÖZI FOCI
14:41 - Öt olasz bajnoki cím, négy Olasz Kupa és egy jellegzetes mosoly NEMZETKÖZI FOCI
14:32 - Bayern vagy Dortmund? NEMZETKÖZI FOCI
14:01 - Mi lesz veled, Empoli? NEMZETKÖZI FOCI
13:07 - Sérülés miatti visszalépés TENISZ
12:52 - Még nézni is rossz, mit kap ez szegény bábu - videó EGYÉB SPORTOK
12:20 - Lineker megtette tétjeit NEMZETKÖZI FOCI
11:46 - Megy a versenyfutás a BL helyért a La Ligában NEMZETKÖZI FOCI
11:07 - Földrengető Ajax buli, a 34. bajnoki cím a 34-es játékosnak ajánlva NEMZETKÖZI FOCI
09:33 - Touchdown! Landolj Amerikában! EGYÉB SPORTOK
09:27 - Kirobbanó öröm, tánc és ének - az U17-es diadalt követő örömünnep - fotók, videó MAGYAR FOCI
08:48 - A tottenhames Rose-ról interjúban próbálták kideríteni, őrült-e NEMZETKÖZI FOCI
08:44 - NBA: Nagyot fordított a szenvedő címvédő - videó KOSÁRLABDA
07:44 - A Boston söpört a keleti döntőben - videó JÉGKORONG
07:06 - Pénteki sport: óriási rangadóra készül a Real Madrid EZT LÁTOD ÉLŐBEN
07:05 - Újra a Fradi vitte a Magyar Kupát női labdarúgásban. NEMZETKÖZI FOCI
22:00 - "Ebben a korban már meg kell tanulni nyerni!" MAGYAR FOCI
21:44 - Ellentmondásos híresztelések a Barcelona edzőjének sorsáról. NEMZETKÖZI FOCI
20:56 - Dárdait megpróbálták befűzni. Hiába. NEMZETKÖZI FOCI
20:34 - Balhés Kyrgios valahogy nyugodt maradt. Ja bocs, nem, balhézott megint EGYÉB SPORTOK
19:55 - Ezeket KELL megoldani az MU-nál. Tények, nevek, változások. Minden. NEMZETKÖZI FOCI
19:05 - Egyik szemünk sír, másik nevet TENISZ
18:32 - Testépítő és fitneszviadal Miskolcon EGYÉB SPORTOK
17:54 - Két londoni csapat, egy azeri helyszín. Ésszerűtlen? Hát, esetleg. NEMZETKÖZI FOCI
17:51 - Címvédés vagy trónfosztás? Zúzós hétvége a Bundesligában NEMZETKÖZI FOCI
17:49 - Andy Murray a legnagyobb angol kitüntetésben részesült TENISZ
16:22 - Ha hőlégballonoznál, ne így csináld! – VIDEÓ EGYÉB SPORTOK
16:15 - Kane újra pályán lehet júniusban NEMZETKÖZI FOCI
15:25 - A Forma-1 most Afrikát vette célba AUTÓ-MOTOR
14:52 - Kihirdették a magyar futball válogatott keretet MAGYAR FOCI
14:35 - Oszaka Naomi kétszettes győzelemmel jutott tovább TENISZ
13:23 - Csak a Ferencváros maradt a legjobb nyolcra VÍZILABDA
12:34 - Újabb visszavonulás EGYÉB SPORTOK
12:23 - 99 nap múlva ismét Vb Magyarországon EGYÉB SPORTOK
11:43 - Korea visszalépett, Kína maradt az egyetlen pályázó NEMZETKÖZI FOCI
11:29 - Drukkerbalhé Szófiában NEMZETKÖZI FOCI
11:27 - A sztárbringás Petacchi is érintett a duzzadó doppingbotrányban EGYÉB SPORTOK
10:46 - Negyedszer lesz Budapest Urban Games EGYÉB SPORTOK
10:10 - Újra vezeti a párharcot a nyugati döntőben a San Jose Sharks JÉGKORONG
09:47 - A Milwaukee Bucks nagy fordítással nyert KOSÁRLABDA
09:28 - A Real kapusának felesége kikotyoghatta, hova igazol férje NEMZETKÖZI FOCI
08:31 - Cáfol a Barca sztárjának ügynöke NEMZETKÖZI FOCI
07:32 - Egy csapatnyi játékost kitenne a Real NEMZETKÖZI FOCI
07:30 - Újra megléptek a Cápák - videó JÉGKORONG
07:26 - Nem volt ellenszer se a Raptors, se a Bucks sztárjára - videó KOSÁRLABDA
07:02 - Csütörtöki sport: kupadöntőt játszik a Fradi EZT LÁTOD ÉLŐBEN
23:13 - Michelisz semmit nem csinálna másképp AUTÓ-MOTOR
22:10 - Újabb trófeát zsebelt be az Ajax NEMZETKÖZI FOCI
21:43 - Újabb világméretű eseményt hoznának Magyarországra EGYÉB SPORTOK
21:12 - Külföldi bírók vezetik a Szeged-Veszprém döntőt KÉZILABDA
20:40 - Minden meccset törölni kellett Rómában TENISZ
20:13 - Győzelemmel zárta a Fradi a BL csoportkört VÍZILABDA
20:02 - Könnyeivel küszködve győzte le önmagát - VIDEÓ KÜZDŐSPORTOK
19:30 - Budapest utcáin keresztül futhatna egy új Formula verseny AUTÓ-MOTOR
18:43 - Szakadó esőben nyerte a Giro újabb szakaszát Ackermann EGYÉB SPORTOK
18:32 - Jason Momoa, a Trónok harca sztárja a rögbi és Budapest szerelmese is EGYÉB SPORTOK
17:44 - Extrém sportverseny a vulkáni bányában EXTRÉM SPORT
17:18 - Kiderült, milyen ajánlattal csábítja Griezmannt a Barca NEMZETKÖZI FOCI
17:17 - Andrè Silva: először a gyógyulás NEMZETKÖZI FOCI
16:40 - Sakkozók szállják meg Zalakarost EGYÉB SPORTOK
16:06 - Mourinho év eleji kijelentését idézte fel most NEMZETKÖZI FOCI
14:50 - Madridi exodusz NEMZETKÖZI FOCI
13:46 - Nézed a meccset, a gyereked erre megjelenik a pályán, a csörte közepén. EGYÉB SPORTOK
13:34 - Bűbájos hölgy vasakarattal... EGYÉB SPORTOK
13:21 - Ő lett Anglia "legjobbja" NEMZETKÖZI FOCI
13:05 - Többszörös csonttörés miatt feladta Daniel Navarro EGYÉB SPORTOK
12:42 - Solskjaer alaposan megfenyegette a csapatát. NEMZETKÖZI FOCI
11:37 - A tulajdonos szabadulna a Genoától NEMZETKÖZI FOCI
10:23 - Nagy reményekkel vág neki a válogatott a gimnasztika Eb-nek EGYÉB SPORTOK
09:53 - Angol focicsapatnál talált edzőt a Buffalo jégkorong gárdája JÉGKORONG
09:25 - Búcsúzott a címvédő a római tenisztornán TENISZ
09:23 - Ezzel a három játékossal erősítene Guardiola NEMZETKÖZI FOCI
08:59 - A korábbi belga kapitányt szerezte meg magának Irán NEMZETKÖZI FOCI
08:32 - Monte-Carlóban megkötethetett a Barca első nyári üzlete NEMZETKÖZI FOCI
07:53 - Egy meccsre az álomtól a Boston - videó JÉGKORONG
07:49 - Gálázott a nyugati döntőben az NBA címvédője - videó KOSÁRLABDA
07:39 - Két játékost már kinézett Griezmann helyére az Atlético NEMZETKÖZI FOCI
07:03 - Szerdai sport: Robog a jégkorong vb, BL meccset játszik a Fradi EZT LÁTOD ÉLŐBEN
23:12 - Mérkőzéseket kellett elhalasztani a római tenisztornán TENISZ
22:31 - Gólzáport hozott a Szolnok BL meccse VÍZILABDA
21:50 - A játék sípszóig tart ! A legjobb "Last Minute" gólok - VIDEÓ NEMZETKÖZI FOCI
21:13 - Új elnököt választott a Doppingellenes Ügynökség EGYÉB SPORTOK
20:27 - Végleg visszavonul a 85-szörös magyar válogatott EGYÉB SPORTOK
20:12 - Lanzafame vagy Holender? MAGYAR FOCI
20:03 - Győzelemmel zárta az alapszakaszt a Szeged és a Veszprém KÉZILABDA
19:33 - Tovább menetel Fucsovics legyőzője TENISZ
18:56 - Jégkorong-vb - Rekordkülönbséggel nyertek a dánok JÉGKORONG
18:21 - Még van "egy-két" dolga a Liverpoolnak a BL döntő előtt NEMZETKÖZI FOCI
17:52 - Büntessenek meg, de így mondom: The boys are f**kin' giants EGYÉB SPORTOK
17:15 - A döntőben vizsgázik először a videobíró! KÉZILABDA
16:52 - Hamilton Forma 1-es autót és kupát küldött a haldokló kisgyereknek AUTÓ-MOTOR
16:49 - Balakovban bíznak Bulgáriában NEMZETKÖZI FOCI
15:19 - Rafinha távozik a Bayerntől NEMZETKÖZI FOCI
14:32 - Rákos betegsége miatt hagyja ki a Roland Garrost az amerikai Gibbs TENISZ
13:30 - Csak az arany számít Bukarestben! NEMZETKÖZI FOCI
12:56 - Jól szólt a Blues JÉGKORONG
12:44 - Hogy miért akarja a Real leigazolni Hazardot?! Ezért... videó! NEMZETKÖZI FOCI
12:36 - 41 évesen versenyezhet újra az olimpiai bajnok kerekes EGYÉB SPORTOK
11:28 - Lányok kupával, ruha nélkül EGYÉB SPORTOK
11:06 - Daniele De Rossi 18 év után elhagyja az AS Roma labdarúgócsapatát NEMZETKÖZI FOCI
10:33 - Nincs idő bánkódni - reakció a magyar-spanyol tizenegyes drámára MAGYAR FOCI
10:04 - Drift Games – amikor a technika ördöge darabokra szed AUTÓ-MOTOR
09:47 - Eltilthatják az angol bajnokot a BL-től NEMZETKÖZI FOCI
09:15 - Szépen szerepelt a Gyapjas páros a vitorlázó Eb-n EGYÉB SPORTOK
08:57 - Óriás üzletre készül a PSG a Reallal NEMZETKÖZI FOCI
07:49 - NHL: óriási csatában jött vissza a Blues - videó JÉGKORONG
07:18 - Keddi sport: BL meccset játszik a Szolnok EZT LÁTOD ÉLŐBEN
21:40 - A szakmától kapott elismerés a legnagyobb EGYÉB SPORTOK
21:10 - Az élvonalról szőtt álmok szertefoszlottak NEMZETKÖZI FOCI
20:26 - Hatalmas fordítás a heilbronni tenisztornán TENISZ
19:05 - Hollandiában újra düböröghet a száguldó cirkusz AUTÓ-MOTOR
18:35 - A Bundesliga ajánlatával egy másodpercig sem habozott NEMZETKÖZI FOCI
17:54 - Olasz bíró vezeti a labdarúgó finálét NEMZETKÖZI FOCI
17:14 - John Beilein vezető szerepben KOSÁRLABDA
16:40 - Győzelemmel indított Rómában Serena Williams TENISZ
16:12 - Elhunyt Faragó Lajos, a kispesti Aranycsapat utolsó tagja MAGYAR FOCI
15:38 - Semenya háborúja nem ért véget EGYÉB SPORTOK
14:55 - Drinkwater a Chelsea-ből valahogy mégse vizet ivott NEMZETKÖZI FOCI
14:03 - Szlovák vezetőedző érkezik a Dunaújváros jégkorong csapatához EGYÉB SPORTOK
13:55 - Kilenc helyet javított Babos Tímea TENISZ
13:32 - A Vipers kapusa súlyosan sérült a vasárnapi BL bronzmeccsen EGYÉB SPORTOK
12:58 - Coutinho lemaradhat a Spanyol Kupa döntőjéről NEMZETKÖZI FOCI
12:07 - A Mercedest élteti a nemzetközi sajtó AUTÓ-MOTOR
11:53 - Dobd be magad - bíztatták a verseny előtt EGYÉB SPORTOK
11:40 - Szerződést bontottak a Brighton vezetőedzőjével NEMZETKÖZI FOCI
11:21 - Lehet eső, lehet sár, akkor is óriási ünneplés lesz Győrben! KÉZILABDA
10:29 - Hosszú 38.000 dollárral zárta a hétvégét. EGYÉB SPORTOK
09:48 - Így látták az edzők a női kézilabda BL döntőt. KÉZILABDA
09:23 - A PSG edzője belefáradt a Neymar kérdésbe NEMZETKÖZI FOCI
09:10 - A Boston legyűrte a Carolinát másodszor is AMERIKAI SPORTOK
08:37 - A Roma hazai pályán verte a Juventust NEMZETKÖZI FOCI
08:28 - Franciaországból érkezhet a Real első nyári szerzeménye NEMZETKÖZI FOCI
07:34 - A héten eldől a Juventus trénere megvalósíthatja-e tervét NEMZETKÖZI FOCI
07:04 - Hétfői sport: A spanyolokkal csap össze a magyar válogatott EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények