„Ez kifejezetten bosszantó, mert három korcsolyázónk is képes lenne éremszerzésre"

A Liu fivérek mellett Jászapáti és Kónya indul egyéniben.


A férfiaknál a váltóban olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, míg a nőknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófia képviseli majd a magyar színeket egyéniben a hollandiai Dordrechtben péntektől vasárnapig tartó rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon.

"A nemzetközi szövetség nem járult hozzá, hogy a hiányzó nagy ázsiai nemzetek kvótáit újraosztva a férfiaknál kettő helyett három egyéni versenyzőt indítsunk. Ez kifejezetten bosszantó, mert három korcsolyázónk is képes lenne éremszerzésre" - mondta az MTI-nek Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere, aki az amerikai születésű Krueger John-Henryre utalt a Liu fivérek mellett. A szakember elárulta, mivel idén csak egyetlen verseny, az Európa-bajnokság volt, így a korábbi eredményeket is figyelembe vették a döntésnél, s végül hosszú mérlegelés után a Liu testvérek mellett döntöttek a három hasonló állapotban lévő versenyző közül.

Az 1000 méteren - még amerikai színekben - olimpiai ezüstérmes Krueger a januári Európa-bajnokságon Magyarország egyetlen érmét nyerte, egy ezüstöt szintén a középső távon. Bánhidi megjegyezte, Krueger sportemberként nem örült, de "korrektül" fogadta a bejelentést. A váltóban hármójukon kívül még a szintén olimpiai bajnok Burján Csaba, illetve Varnyú Alex léphet jégre. A nőknél a kontinensviadalt koronavírus-fertőzése miatt kihagyó Jászapáti szereplése nem volt kérdéses, mellette az a Kónya Zsófia indulhat, aki Bánhidi szerint a felmérőkön egyértelműen maga mögé utasította a riválisait. Utóbbi egyéniben először szerepelhet vb-n. A női staféta a visszalépések miatt állhat rajthoz, amelyben még Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka és a mindössze 16 éves Somodi Maja juthat szóhoz.

Pénteken a selejtezőket rendezik, szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter, a 3000 méteres szuperdöntő és a staféták fináléi szerepelnek a dordrechti vb programjában.

Borítókép: Olimpik/NurPhoto via Getty Images

Videók