A férfi és a vegyes váltó is elődöntős a rövidpályás gyorskorcsolya-eb-n

Az 5000 méteres férfi és a 2000 méteres vegyes váltó is elődöntőbe jutott a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.


 Utóbbiban Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Talabos Attila és Nógrádi Bence kapott szerepet a négycsapatos negyeddöntőben. A rajt után Bácskai a második helyen korcsolyázott, ezt a pozíciót tartotta a következő két ember, majd Nógrádi megelőzte az olasz riválisát. Bácskai ugyan visszacsúszott a második helyre, de ekkorra ez a két négyes leszakította a német és az ukrán váltót, azaz a továbbjutás nem forgott veszélyben. Ennek ellenére az egész nap remekül versenyző

Jászapáti Petra visszaszerezte az éllovas pozíciót, amit a kvartett két férfi tagja már nem is engedett ki a kezéből.

"Azt hiszem, sikerült meglepnünk az olaszokat. Kifejezetten magabiztosan versenyeztünk, amit a két előzés is bizonyított" - értékelte a vegyes váltó teljesítményét az egyéniben mindhárom távon továbbjutó Jászapáti.

A Bontovics Balázs, Nógrádi, Talabos, Varnyú Alex összeállítású férfi váltónak csak két riválisa volt, a brit és az osztrák négyes. A verseny első felében sok előzést láthatott az Olivia Csarnok közönsége, de amikor a magyarok hirtelen ritmusváltással növelték a tempót, a másik két váltó leszakadt.

Nógrádi szerint kifejezetten jól sikerült a negyeddöntő, ami alapján úgy érzi, hogy összejöhet a döntős szereplés is. Kiemelte, hogy a férfiaknál is a hollandok a favoritok, de korántsem számít olyan dominanciára tőlük, mint a nőknél. A rangidős

Varnyú Alex ehhez annyit tett hozzá, hogy akár az éremszerzés is összejöhet. Szerinte sok váltó áll azonos szinten, köztük pedig az adott napi forma fog dönteni.

A 3000 méteres női váltónak a kevés - szám szerint hat - nevező miatt nem kellett jégre lépnie, így a szombati elődöntőben kezdi meg a szereplését.
Szombaton 500 és 1500 méteren már az érmekért küzdenek a versenyzők, a stafétáknál pedig az elődöntőkre kerül sor. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

Fotó: Andre Weening/BSR Agency/Getty Images

Videók