A bírók döntöttek: Tovább versenyezhet

Az orosz műkorcsolyázó megnyugodhat.


A pekingi olimpián a doppingkérdések középpontjában álló orosz műkorcsolyázó sztár a döntőbírók hétfői döntése alapján indulhat a női egyesben.

A 15 éves korcsolyázó, Kamila Valieva a sportág arca lett, és sokak szerint a kedden kezdődő női verseny nagy esélyese. A hétfői döntés alapján a rövidprogram kezdetekor jégre szállhat. A testület hétfőn úgy döntött, hogy az orosz doppingellenes hivatal mérlegelési jogkörébe tartozik, hogy feloldja-e a múlt héten kiszabott rövid felfüggesztést, miután megtudta, hogy hetekkel ezelőtt tiltott szerre pozitív lett a sportoló tesztje. Ez a kinyilatkoztatás egy nappal azután történt, hogy segített Oroszországnak aranyéremhez jutni csapatversenyben.

„A testület úgy ítélte meg, ha a sportolót megakadályozzák az olimpiai indulásban, az az adott körülmények között helyrehozhatatlan károkat okozna" - mondta Matthieu Reeb, a CAS főigazgatója.

A testület minden szempontot figyelembe vett, gondolva arra is, hogy Pekingben már tiszta eredményt produkált. Valieva a trimetazidin nevű szívgyógyszerre lett pozitív a december 25-én vett eredményből, ami csak egy hete látott napvilágot, miután segített az Orosz Olimpiai Bizottságnak megnyerni a csapat aranyát. Az orosz doppingellenes ügynökség azonnal felfüggesztette, majd egy nappal később feloldotta az eltiltást, s ezzel az érmek odaítélése is zűrzavarba került. A NOB és mások fellebbeztek, és vasárnap este gyorsított tárgyalást tartottak. Valieva videokonferencián vallott.

A 16 év alatti sportolóknak, mint például Valieva, több joguk van a doppingellenes szabályok értelmében, és általában nem vonják felelősségre a tiltott szer szedéséért. Minden jövőbeli vizsgálat középpontjában az ő személyes csapata áll – edzők, orvosok, táplálkozási szakértők stb. Ez az ítélet csak arra vonatkozik, hogy Valieva folytathatja-e a korcsolyázást, mielőtt az ügye megoldódik. Nem ez dönti el a már megszerzett egy aranyérem sorsát. A jelenlegi érmét, és amit még esetleg szerez, azt természetesen utólag még elvehetik tőle.

Forrás: nytimes.com és kcrg.com
Borítókép: nytimes.com

Videók