Visszatér régi hagyományához a Vuelta

Csaknem két évtized után ismét hosszú időfutammal zárul a viadal.


Csaknem két évtized után ismét hosszú egyéni időfutammal zárul a Vuelta a Espana országúti kerékpáros körverseny.

A cyclingnews szakportál beszámolója felidézte: a 2014-es rövid időfutamtól eltekintve legutóbb 2002-ben zárult hosszú egyenkéntivel a spanyol Grand Tour-verseny, amelyet idén augusztus 14. és szeptember 5. között rendeznek.

Csütörtökön ismertették a 3336,1 kilométer össztávú viadal útvonalát, amelynek nyitóetapja és záró szakasza is időfutam lesz.

A Santiago de Compostelában végződő utolsó etap szakít az elmúlt évek hagyományaival, a nyugodt madridi körözéssel, ráadásul a maga 33,7 kilométeres hosszával jelentős hatást gyakorolhat az összetett kimenetelére. Előbbi pedig azért jelent különlegességet, mert az idén 800 éves burgosi Santa María-székesegyházból indulnak és oda is érnek vissza a bringások.

A Vuelta első fele a tavalyihoz viszonyítva némileg könnyebb lesz, a záró hét viszont a legutóbbinál nagyobb megpróbáltatásokat tartalmaz a 23 csapat 184 kerékpárosának: a 11 hegyi szakaszból öt is ott kapott helyet.

Vélhetően ez lesz az utolsó versenye az áprilisban 41. születésnapját ünneplő Alejandro Valverdének: a profi pályafutását 2002-ben elkezdő spanyol klasszis 2009-ben nyerte meg a Vueltát, 2018-ban pedig világbajnok lett. A pályafutása 29. háromhetesére készülő Valverde "a legvégéig látványos és izgalmas" versenyre számít a 76. spanyol körversenyen.

Borítókép: David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images

Videók