Pogacar újabb erődemonstráló diadala, Valter 18. lett

Az összetettben éllovas Tadej Pogacar újabb erődemonstráló győzelmet aratott a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 15. szakaszán, így tovább növelte az előnyét. A mezőny egyetlen magyar indulója, Valter Attila 18. lett a hegyi befutóval zárult királyetapon.


A Manerba del Garda és Livigno közötti 222 kilométeres távon öt kategorizált emelkedőt és több mint 5700 méter szintkülönbséget kellett leküzdenie a mezőnynek, amelyből egy majdnem húszfős szökevénycsoport lépett el, köztük a Visma-Lease a Bike magyar bajnokával. Valterék előnye az elképesztően nehéz Mortirolo tetején több mint három perc volt, az utolsó előtti, 2000 méter felett már hófödte hegyen pedig Georg Steinhauser lépett meg társaitól, őt Valter próbálta utolérni egy ritmusváltással, de neki nem sikerült, viszont a vele tartó Nairo Quintanának igen.

A Giro 2014-es és a Vuelta a Espana 2016-os kolumbiai bajnoka azonban mégsem ünnepelhetett szakaszgyőzelmet, mert Pogacar 14 kilométerre a céltól otthagyta riválisait és a szökevények után eredt. A szlovén sztár egyesével mindenkit utolért és lehagyott, egyedül Valter próbálta felvenni a tempóját, de ez csak néhány méterig sikerült neki. Pogacar végül a 2387 méter magasan lévő célba 29 másodperc előnnyel ért Quintana előtt, a harmadik Steinhauser lett. Az UAE kétszeres Tour de France-győztes bringása negyedik szakaszgyőzelmét ünnepelte az idei Girón, újabb sikerével pedig 6:41 percre növelte előnyét összetettben a brit Geraint Thomas-szal szemben.

Valter, aki részhajránál négy másodperc időjóváírást is gyűjtött, végül 18. helyen haladt át a célvonalon 4:52 perc hátránnyal. Mostani jó szereplésével pedig hat pozíciót javítva 27. összetettben 47:13 perc lemaradással.

5. szakasz, Manerba del Garda-Livigno, 222 km:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 6:11:43 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 29 másodperc hátrány
3. Georg Steinhauser (német, EF Education-EasyPost) 2:32 perc h.
...18. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 4:52 perc h.

Az összetett élcsoportja:

1. Pogacar 56:11:46 óra
2. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 6:41 perc hátrány
3. Daniel Martínez (kolumbiai, Bora-Hansgrohe) 6:56 p h.
...27. Valter 47:13 p h.

A hétfői szünnapot követően kedden a Livigno és Santa Cristina Valgardena közötti 202 kilométeres szakasz vár a mezőnyre.

(Borítókép: X / Giro d’Italia)

Videók