Nagy nevek a Tour de Hongrie rajtlistáján

Megvan kik lesznek ott a rajtnál.


Május 11-én kedden 19 órától Siófokon mutatják be hivatalosan is a 42. Tour de Hongrie huszonkét csapatát. Tour de France sárga trikóstól kezdve, Tour, Giro és Vuelta szakaszgyőzteseken, utánpótlás világ- és Európa-bajnokokon át nemzeti bajnokokig megannyi neves bringás szerepel az előzetes rajtlistán.

Szerepel például a Jumbo-Visma menője, a holland Mike Teunissen, aki 2019-ben megnyerte a Tour de France első szakaszát és a legendás sárga trikót is magára ölthette. Ugyancsak Tour de France no és Vuelta a Espana szakaszgyőztes a Bahrain Victorious ausztrál sprintere, Heinrich Haussler, nyert etapot a Giro d’Italián a Team DSM amerikai időfutam-menője, Chad Haga, akárcsak az olasz Damiano Cima (Gazprom-RusVelo) és az ugyancsak olasz Andrea Guardini (Giotti Victoria Savini Due).


Mike Teunissen is rajthoz áll a magyar körversenyen.

Fotó: Robertus Pudyanto/Getty Images

Lesznek világbajnokaink is: a Team BikeExchange ausztrál bringása, Damien Howson – aki tavaly harmadik lett a Tour de Hongrie összetettjében – 2013-ban megnyerte az U23-asok időfutam-világbajnokságát, ugyancsak U23-as időfutam-világbajknok volt (2015-ben) az Israel Start-Up Nation dán versenyzője, Mads Würtz Schmidt, az Uno-X Pro Cycling Team norvég sportolója, Kristoffer Halvorsen pedig az országúti mezőnyversenyben nyert U23-as világbajnoki címet. Az Uno-X tagja, a dán Johan Price-Pejtersen U23-as időfutam Európa-bajnok volt 2019-ben, a belga Sean De Bie (Bingoal Pauwels Sauces WB) pedig 2013-ban az U23-as országúti Európa-bajnoki aranyérmet szerezte meg.

De lesznek nemzeti bajnokok is a mezőnyben, a BORA-hansgrohe például elhozza a háromszoros világbajnok Peter Sagan bátyját, a szlovák bajnok Juraj Sagant, jön a lengyel időfutam bajnoki címvédő Kamil Gradek (Vini Zabu), az Uno-X színeiben teker az aktuális dán U23-as bajnok Julius Johansen, a lengyel U23-as időfutam-bajnok, Szymon Krawczyk (Voster ATS Team), s ha a koronavírus-betegségből felépülése engedi, ott lesz a rajtnál a magyar bajnoki trikós Filutás Viktor (Giotti Victoria Savini Due) is.


Peter Sagan testvére is itt lesz.

Fotó: RvS.Media/Basile Barbey/Getty Images

Ami a magyarokat illeti, a címvédő Valter Attila ezekben a napokban a Giro d’Italiára készül, de a rajtlistán rajta kívül ott van mindenki, aki „számít” a mieink közül. Indul a másik WorldTour-menőnk, a 2017-es Tour de Hongrie második helyezettje, Peák Barnabás (Team BikeExchange), ott lesz a siófoki rajnál mind a négy ProTeam-tagunk, a 2016-os magyar bajnok Pelikán János (Androni Giocattoli Sidermec), a kétszeres magyar bajnok Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), a 2019-es Magyar Körversenyen második helyezett Dina Márton és az ifjúsági olimpiai hatodik helyezett Fetter Erik (mindkettő EOLO-Kometa). A Giotti Victoria Savini Due is nevezte magyarjait, a bajnoki címvédő Filutás Viktor mellett a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergelyt, a magyar válogatott színeiben pedig Karl Ádám, Orosz Gergő, Palumby Zsombor, Szöllősi Ferenc, Rózsa Balázs és Hrenkó Norbert szállhat nyeregbe, vagyis összesen tizenhárom honfitársunk sikeréért szoríthatunk majd!

Öt kontinens huszonhét országából érkeznek hozzánk a kerékpárosok, a legtöbben Olaszországból (huszonhárman), Belgiumból (tizenhatan), Lengyelországból és persze, itthonról (tizenhárman-tizenhárman). Természetesen ez a lista csak előzetes, még előfordulhatnak változások, információink szerint például a Mazowsze Serce Polski észt versenyzője, a 2016-os Tour de Hongrie összetett győztese, Mihkel Räim is ott lehet majd a rajtnál...


Fotó: Tour de Hongrie

A 42. Tour de Hongrie nemzetközi kerékpárversenyre 2021. május 12. és 16. között kerül sor, az eseményen huszonkét csapat 132 kerékpárosa állhat rajthoz.

Forrás és borítókép: tourdehongrie.hu

Videók