Kilenc hónapra eltiltották a súlyos balesetet okozó Groenewegent

Groenewegen hangsúlyozta: az eset örökké fekete folt marad karrierjében.


A holland Dylan Groenewegent kilenc hónapra eltiltotta a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), mert olyan versenybalesetet okozott augusztus elején, amelyben honfitársa, Fabio Jakobsen súlyosan megsérült és kómába is került.

Az UCI döntése indoklásában utalt a baleset körülményeinek kivizsgálására, amelynek során az együttműködő Groenewegen elismerte, hogy a lengyel országúti körverseny nyitószakaszának hajrájában letért a sprintvonaláról, és ezzel megsértette a szervezet versenyszabályait. A Jumbo-Visma kerekese elismerte felelősségét, és elfogadta a büntetést, amelynek értelmében 2021. május 7-ig felfüggesztették.

A 27 éves Groenewegen hangsúlyozta: az eset örökké fekete folt marad karrierjében. Kiemelte: tettének következményei rendkívül sajnálatosak és súlyosak, és reményét fejezte ki, hogy tanulsággal szolgál majd minden sprinter számára.

Hozzátette: figyelemmel kíséri honfitársa felépülését, és reméli, hogy egy nap majd vissza tud térni.

Augusztus 5-én a Slaski és Katowice közötti közel 196 kilométeres etap hajrájában a sprinterek vetélkedtek a győzelemért, Groenewegen mintegy 75 kilométer/órás sebességnél nem hagyott elég helyet a kordonok mellett a hátulról érkező Jakobsennek (Deceuninck - Quick-Step), aki több kordont és egy ott álló útvonalbiztosítót felborítva az út mellé zuhant. Jakobsent súlyos, életveszélyes sérülésekkel mentőhelikopter szállította kórházba, ahol megműtötték a koponyáját és az arcát.


Az akkor még 23 éves kerékpáros arcának minden csontja eltört, az összes fogát elvesztette és két napig mesterséges kómában tartották. Később azt mondta: örül, hogy egyáltalán életben maradt. Jakobsenre jövőre újabb rekonstrukciós arcműtétek várnak, Groenewegen a balesetben kulcscsonttörést szenvedett, így ő is műtétre szorult.

A kerékpáros könnyeivel küszködve mesélt augusztusban a Lengyel Körverseny első szakaszán történtekről.

"Először is szeretnék mindenkitől bocsánatot kérni, mert ami történt az egyértelműen az én hibám volt – kezdte mondandóját a holland bringás. – Elhagytam a saját ívem és ez szabályokba ütközik. Nagyon sajnálom, tudom, hogy ezt nem lehet nem megtörténté tenni, de abban bízom, hogy Fabio túljut ezen az egészen. Nehezen alszom, cikáznak a gondolataim. A versenyzés az, ami most a legkevésbé foglalkoztam, a kerékpáromra a történtek óta még csak rá sem néztem. Figyelem a Fabióval kapcsolatos híreket, minden mástól viszont próbálok elzárkózni. Nagyon remélem, hogy a lehető leghamarabb visszatérhet. Folyamatosan rá és a családjára gondolok."

Kép: Twitter/Sporza

Videók