Alaphilippe teljessé tette gyűjteményét

Valter tartja az összetett pozícióját a Giro d'Italián


 A kétszeres világbajnok francia Julian Alaphilippe győzött a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 12. szakaszán, amelyen Valter Attila szökésben volt, ám "nem ért haza", az összetett élcsoportja pedig nem változott, továbbra is a szlovén Tadej Pogacar vezet.

Csütörtökön a Martinsicuro és Fano közötti 193 kilométeres etap várt a bringásokra, a 2162 méter szintemelkedést tartalmazó táv második felében négy kisebb, negyedik kategóriás emelkedővel. A szakasz jellege lehetővé tette, hogy szökevények harcoljanak az elsőségért, sokan érdekeltek is voltak ebben, köztük a magyar bajnok Valter. Ám az ő csoportja - noha kéttucatnyian tekertek benne - sokáig csak a harmadik boly volt és végül be is fogta a mezőny. Valter végül hat perc hátránnyal a 44. pozícióban tekert be, összetettben a 34. 38:25 perc lemaradással.

A céltól 138 kilométerre ketten tekertek el a többi szökevénytől, a hajrában ebből a kettősből az utolsó emelkedőn, a záró 12 kilométeren belül meginduló Alaphilippe szerezte meg a győzelmet félperces előnnyel. A pályafutása első Giróján szereplő francia bringás ezzel teljessé tette háromhetes kollekcióját: a Tour de France-on - ahol viselte a sárga trikót is - összesen hat, a Vuelta a Espanán egy etapsikerrel rendelkezik.

Az összetett élcsoportja nem módosult, az esélyesek valamennyien együtt, közel öt és fél perc lemaradással értek célba, a kétszeres Tour-győztes Pogacar változatlan előnnyel tartja előnyét.

Giro d'Italia, 12. szakasz, Martinsicuro-Fano, 193 km:
1. Julian Alaphilippe (francia, Soudal - Quick-Step) 4:07:44 óra
2. Jhonatan Narváez (ecuadori, Ineos Grenadiers) 31 másodperc hátrány
3. Quinten Hermans (belga, Alpecin-Deceuninck) 32 mp h.
...44. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:03 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 45:22:35 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 2:40 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 2:56 p h.
...34. Valter 38:25 p h.

Pénteken a Riccione és Cento közötti 179 kilométeres táv vár a 107. Giro d'Italia mezőnyére, amely összesen 3400 kilométert teker, amíg a jövő vasárnapi záróetapon Rómában célba ér.

(Fotó: facebook/ Giro d'Italia)

Videók