Újabb olimpiai kvóta Magyarországnak

A női k1 200 méteren Lucz Dóra is kvótát szerzett a küldöttségnek.


A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) újabb női kajakos kvótát adott Magyarországnak a jövő évi, tokiói olimpiára.

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke pénteken az MTI-nek azt mondta: az ICF értesítette a Magyar Olimpiai Bizottságot, hogy a múlt heti, szegedi világbajnokság után újraosztott indulási jogok közül egy Magyarországot illeti - ezt Lucz Dóra szerezte a K-1 200 méteren elért hatodik helyével.
"Bár ebben a számban az első öt szerzett kvótát, a Dóri előtt végzők közül volt olyan, aki más hajóosztályban is indulási jogot gyűjtött, ezért végül a hatodik hely is kvótát ért" - magyarázta az MKKSZ elnöke.
Ezzel a magyar válogatottnak összesen már 13 indulási joga - hat női kajakos, öt férfi kajakos és két női kenus - van Tokióra. Női kajakban a maximális számú hat kvótával rendelkezik, azaz a jövő évi pótkvalifikációs viadalokon ebben a szakágban már nem kell vízre szállnia. A jövő évi olimpián újdonság lesz, hogy az egyes és páros számokban egy nemzetet két egység is képviselhet.

 


Lucz Dóra révén Magyarország újabb olimpiai kvótát szerzett.

Férfi kajakban és női kenuban még egy-egy, férfi kenuban pedig három indulási jog szerezhető - egy válogatott maximum 18 fős lehet az ötkarikás játékokon.
A kvóta az országé, nem a sportolóé, a magyar olimpiai kajak-kenu csapat összetétele a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

 

Fotó: Facebook.com/ Lucz Dóra

Borítókép: Facebook.com/ MKKSZ

Videók