"Idén lesz 14 éve, hogy nincs velünk a sportlegenda"

Visszatért Csepelre a Kolonics, a sportlegenda vándorkiállítás.


A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) nyílt meg a jubileumi, 25. Kolonics, a sportlegenda című kiállítás, amely méltó emléket kíván állítani a 2008-ban tragikus hirtelenséggel elhunyt legendás kenusnak, Kolonics Györgynek.

A sportember közvetlenül a pekingi ötkarikás játékok előtt vesztette életét, miután edzés közben rosszul lett. Az első, rá emlékező kiállítás 2009 őszén nyílt meg Csepelen, majd 24 magyarországi tárlat után, a kétszeres olimpiai bajnok születésének 50. évfordulója alkalmából visszatért Csepelre, a sportoló egykori sikereinek helyszínére. A gyűjtemény, amely eredeti relikviákkal, archív fotókkal és korabeli tévéközvetítésekkel idézi fel pályafutásának legfontosabb pillanatait, péntektől április 3-áig látogatható.
Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke a csütörtöki megnyitón felidézte azt a délelőttöt, amikor egykori sporttársa, barátja meghalt. Ahogy fogalmazott, az idő megmutatta, hogy "Koló" története nem fejeződött be ott a stégen, tovább folytatódik, az ő feladatuk pedig az, hogy ezt koordinálják.

"Ez ad értelmet az értelmetlennek, a felfoghatatlannak" - mondta, majd köszöntet mondott a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ), a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és a birkózóakadémiának, "a birkózósport szentélyének", amely szerinte méltó helyszíne a kiállításnak.

Gyulay Zsolt, a MOB elnöke, kétszeres olimpiai bajnok kajakos arról beszélt, hogy még mindig nagyon nehéz megemészteni, ami Kolonics Györggyel történt. Fiatal, állandóan kérdező fiatalemberként emlékezett a válogatottba az ő idejükben bekerült "Kolóra", akinek a gondolatai állandóan a kenuzás körül forogtak. Felidézte, hogy Kolonics György az 1992-es barcelonai olimpia után, a koppenhágai világbajnokságon berobbant a nemzetközi élmezőnybe Horváth Csabával, akivel aztán 1996-ban, Atlantában aranyérmet nyertek párosban, majd Kolonics négy évvel később, Sydneyben "teljesen megérdemelt sikert aratott" egyesben.

"A hozzáállása, a mentalitása elképesztő volt. Ez a 25. kiállítás szimbolikus, hiszen itt, Csepelen indult a karrierje, és itt is ért véget. A MOB kiemelt feladata a hagyományok ápolása, az olyan egyéniségek bemutatása, mint Kolonics György" - fogalmazott a MOB elnöke, aki dicsérte a Kolonics Alapítvány példaértékű munkáját és köszönetet mondott a birkózóknak, hogy befogadták a kiállítást, amelyet reményei szerint sokan meg fognak tekinteni.

"A magyar sport a nemzeti kultúránk egyik legsikeresebb és az egész földön ismert és elismert része. Az Orbán Viktor vezette kormány többek közt ezért tekinti a magyar sportot nemzeti ügynek, stratégiai ágazatnak, amelyet erkölcsileg és pénzügyileg is kiemelten kell kezelnünk - mondta Németh Szilárd, a KIMBA alapítója. - Az óvodai, iskolai testnevelés, a diák-, az egyetemi, a szabadidősport és a versenysport, az egészséges és a sérült emberek testkultúrája, a hozzájuk kapcsolódó létesítmények fejlesztése, a sportegyesületek, szakszövetségek fenntartása, a Testnevelési Egyetem mint az egésznek a zászlóshajója, mind-mind az egészéges és életképes magyar nemzet jövőjét megalapozó alapvetés."
Németh Szilárd kiemelte a rengeteg munkát, amely a tehetség kibontakoztatója - ennek szerinte tökéletesen megfelelt Kolonics György pályafutása.
 

"Idén lesz 14 éve, hogy nincs velünk a sportlegenda, az olimpiai bajnok, Csepel díszpolgára, Kolonics György. Korai halála máig felfoghatatlan tragédia. Egészen fiatalon került a Csepel SC kajak-kenu szakosztályához, amelyhez, illetve utódegyesületéhez élete végéig hű maradt. Itt érte a halál is, de bármennyi év is telik el, a csepeliek szívében mindig különleges helyet foglal el Koló.

Ezt jelzi az is, hogy 2017 óta a Kis-Duna parti sétány az ő nevét viseli és szobra is emlékezteti rá az arra járókat" - mondta, hangsúlyozva, hogy a KIMBA és a Csepel SC Alapítvány elkötelezett Kolonics György emlékének életben tartása mellett.

"A csepelieknek külön szeretném megköszönni, hogy a kerületben életben tartották a vízisportot és a Hollandi úti telepet azokban az időkben is, amikor a csepeli sport tönkretétele, a sportvagyon szétlopása, széthordása volt a politikai cél. Mára ezt a korszakot szerencsére magunk mögött tudhatjuk, és hála a kormánynak, az építkezés, a felújítás, a 21. századi feltételek biztosításának idejét éljük. Előre megyünk, nem hátra! Jó, ha ezt megfontoljuk, mert a veszély fennáll, hogy a baloldali politika simán visszafordítja az idő kerekét, amellyel romlást hoztak. Gondoljanak csak arra, hogy a miniszterelnök-jelöltjük mostanában mit beszél a sportról, milyen nyilatkozatokat tesz. Gondoljanak arra, hogy a mindennapos testnevelést, a sportlétesítmények, tanuszodák építését, a sporttámogatásokat és az elismeréseket folyamatosan támadás alatt tartották az elmúlt időszakban" - mondta Németh Szilárd.

Hozzátette: a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiával olyan meghatározó helyszín jött létre, ahol a csepeli sport új otthonra talált, és amely szívesen befogad más sportágakat is. Hangsúlyozta: a kajak-kenu telep felújítása folyamatban van, a közelmúltban adták át a tanuszodát, de a terv a teljes felújítás.
"Ma ott tartunk, hogy az Ukrajnából, a háború elől menekülő három családnak, 12 embernek fogunk tudni szállást biztosítani ezen a telepen, ez néhány hónappal ezelőtt még nem lett volna lehetséges" - mondta.

Felidézte, hogy a csepeli sport húsz olimpiai bajnoki címéből hatot a kajak-kenusok, kettőt Kolonics György szerzett.

A csütörtöki megnyitón részt vett Kolonics György édesanyja, volt edzője, Ludasi Róbert özvegye, illetve lánya, valamint több olimpiai bajnok, köztük Kőbán Rita, Storcz Botond, Szabó Gabriella és Lőrincz Tamás is.

Borítókép: MTI 

Videók