"Elég sokan cinikusan álltak hozzánk, de mi hétből hetet megnyertünk."

Adolf Balázs szerint nem volt könnyű dolguk, de a szezon végére elérték, hogy mindenki bízzon bennük.


Az Adolf Balázs-Fejes Dániel alkotta kenus egység idén minden versenyét megnyerte. Az idény egyetlen nemzetközi összecsapására készülő párossal a hihetetlennek tűnő győzelmi sorozatukról, a kenuzáshoz fűződő viszonyukról és a terveikről beszélgettünk.

A szezon elején sokan úgy gondolták, az egy oldalon evező fiúk nem fognak elég erős párost alkotni, de a fiatal egység erre gyorsan rácáfolt.

Dani azt mondja, hogy bár tavasszal összetérdelt Hajdu Jonatánnal, már akkor érezte, a Balázzsal alkotott kettősük sokkal erősebb lesz.


Balázs és Dani végig hittek az egységükben.

Fotó: Sport365/Erdős Géza

Habár a fiúk bíztak magukban az első verseny eredménye még őket is meglepte.

„A szezon elején nem számítottunk erre, hogy hétből hetet megnyerünk. Ahogy mentünk bele az évbe egyre jobban elhittük, hogy képesek leszünk rá” – mondja Balázs, majd Dani hozzáteszi, hogy a kezdeti sikerek miatt még motiváltabbak lettek.

"Tudunk egymásért is hajtani, ami nagyon fontos a párosunkban."

A 2020-as szezonban 7-ből 7 versenyt megnyerő kenusok szerint sok pluszt ad nekik, hogy gyerekkoruk óta jó barátságban van egymással.


Az első két győzelmük után sokan felkapták a fejüket, de még ekkor is akadtak kételkedők. A fiúk azt mondják, bár ezek a negatív hangok nem érintették őket annyira érzékenyen, egy "csak azért is" érzés azért kialakult bennük.  Azt, hogy mekkora teher esett le róluk azzal, hogy minden viadalukat megnyerték, az is bizonyítja, hogy az utolsó versenyükön a mindig visszafogott Balázs egy hatalmas, a társát is rendkívül meglepő ugrással landolt a vízben, befutójukat követően.


Balázs reakciója még Danit is meglepte.

Fotó: Facebook.com/MKKSZ

„Nem voltam magamnál amikor beugrottam. Nem is csak annak örültem, hogy az OB-t megnyertük, hanem annak is, hogy a hetedik is összejött. Azt tudni kell, hogy elég sokan elég cinikusan álltak hozzánk és nem hittek bennünk. Ez az OB győzelem, ami szerintem fölényesre sikerült, lezárta azt a kérdést, hogy jó-e ez a páros, vagy nem.”

 

"Sokan cinikusan álltak hozzánk, de hétből hetet megnyertünk."

Adolf Balázs szerint a fölényesre sikeredett Ob-győzelmükkel bebizonyították, hogy van keresni valójuk a versenypályán.


Hét győzelmével az egység tagjai nemcsak bizonyítottak a kétkedőknek, hanem azt is elérték, hogy ők képviselhessék hazánkat a 2021-es pótkvalifikációs viadalon. A páros tagjai szerint erejük abban rejlik, hogy nagyon régóta ismerik egymást, és tudják, mindig számíthatnak a másikra.

„Szerintem nagyon sokat számít, hogy régóta ismerjük egymást, mert egy korosztály vagyunk. Sokat versenyeztünk egymás ellen, és mindig jó baráti viszonyban voltunk. Tudunk egymásért is hajtani és ez nagyon fontos” - mondja Balázs.


Tudják, hogy mindig számíthatnak a másikra.

Fotó: Sport365/Erdős Géza

„Nagyon jó, hogy egy-egy edzésen, vagy versenyen amikor be kell térdelni, abban a tudatban vagyok, hogy az összhang, ami az elejétől kezdve megvan, az most is jönni fog. Ez biztonságot ad” – teszi hozzá Dani.

Összetartozásuk jeléül még egy közös kabalát is beszereztek a srácok, igaz a szürke sapka  eddig csak egyetlen egyszer volt rajtuk. Talán nem véletlen, hogy pont a legnagyobb győzelmet hozó OB volt ez az alkalom.


A fiatal párosnak már közös kabalája is van.

Fotó: Facebook.com/MKKSZ

Nem csak egymásban, hanem az elvégzett munkában is hisznek. Mind a ketten többször kiemelik, hogy imádják a sportágat, így nem jelent számukra terhet a sok edzés. Bár Balázs megjegyzi a téli időszaknak bizony akad olyan része, ami nem egy leányálom.

„Az edzés legfájdalmasabb része számomra a hajnali úszás. Télen reggel 6-ra járunk edzeni, nyitott uszodába. Akkor azt érzem, hogy ha ezt megcsinálom, nem mondhatja senki, hogy nem tettem bele mindent.”

Az ehhez hasonló nehezebb helyzeteken persze gyorsan átlendülnek, és azt is ügyesen kezelik, ha egyiküknek valami miatt rosszabb napja van. Mosolyogva mesélik, hogy idén mind a kettejüknél volt példa egy-egy „kiakadásra”, de szerencsére mindig meg tudták nyugtatni a másikat.

Az élsportolók is emberek

Adolf Balázs és Fejes Dániel elárulta, bármennyire is imádják amit csinálnak, néha nekik is vannak rosszabb pillanataik.


A fizikailag és mentálisan is megterhelő évből már csak egy verseny van hátra. Balázsék a nemzetközi mezőnyben is szeretnének jól szerepelni, de azt mondják nem csúcsformában érkeznek majd a hétvégi szegedi versenyre.

„A koronavírus okozta helyzet miatt erre a világkupára nem lehet alapozni a jövőt illetően, így ezt inkább tapasztalatszerzésnek fogjuk fel, és nem fogunk nagy formát hozni. Kicsit tartunk tőle, ha erre nagyon rákészülünk, az már befolyással lehet a jövő évre.”

Edzésben az Adolf-Fejes páros

Az idei év verhetetlen duóját Dunavarsányban látogattuk meg.


Az évadzáró után az idei meglepetéspáros is megpihen egy kicsit. A fiúk a kenuzás helyett egy rövid ideig más sportágak után néznek, de persze csak azért, hogy - a szurkolók legnagyobb örömére - jövőre még nagyobb lendülettel térhessenek vissza a pályára. Egy valamiben ugyanis már most mindenki biztos lehet: erről a két srácról még sokat fogunk hallani az elkövetkezendő években.

Borítókép: Sport365/Erdős Géza


 

Sport365.hu - Erre a két kenusra figyel most az ország: erős karok és jó humor

Az Adolf Balázs-Fejes Dániel alkotta kenupáros 2020-ban robbant be a köztudatba. Az egy oldalon való evezés miatt különlegesnek számító kettős 6-ból 6 edzésversenyt megnyert az 1000 méteres távon és az országos bajnokságon sem talált legyőzőre. A fiúk sikerükkel elérték, hogy 2021-ben ők képviseljék hazánkat a szegedi pótkvalifikációs vb-n.

Videók