Az olimpiai bajnok parádés visszatérése

Győzelemmel kezdett Kozák Danuta a válogatón


 Parádés győzelemmel tért vissza a versenyzéshez a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki Csipes Tamarával párosban megnyerte a K-2 500 méteres döntőt a szolnoki kajak-kenu válogató szerdai versenynapján.

A Ferencváros 15-szörös világ- és 17-szeres Európa-bajnok, 37 éves klasszisa legutóbb a 2021-es koppenhágai világbajnokságon szállt vízre versenykörülmények között, azóta műtéten esett át és megszületett második gyermeke. Ezúttal azzal a kétszeres olimpiai bajnok Csipessel alkotott egy párost, akivel két és fél éve Dániában aranyérmet nyertek ebben a számban.

A rutinos duó most ott folytatta, ahol akkor abbahagyta, ugyanis előbb megnyerte előfutamát, majd a fináléban a remek rajt után fokozatosan ellépett a riválisoktól és a célba mintegy másfél hajóhossz előnnyel érkezett.
"Az előfutam nem volt jó érzés, de a döntő nagyon tetszett mindkettőnknek - mondta Kozák Danuta. - Ez főleg annak fényében volt jó, hogy nem is mentünk éles pályát együtt, két edzésünk volt eddig. De szeretnénk még jobbá tenni."

Arra kérdésre, hogy mik a távlati terveik, Csipes azt válaszolta, hogy "nyilván az olimpia". "Későbbre nem nagyon tervezünk. Én baromi jól érzem magam Dana mögött. Nálunk tényleg csak az a kérdés, hogy ennyi idősen, bár nem vagyunk öregek, de a sportban azért azok vagyunk, nyugdíjas korosztály, hogy egyáltalán van-e még keresnivalónk a fiatalok között. Az, hogy becsülettel felkészülünk, nem kérdés. Tudunk jól kajakozni együtt, szerintem ez sem. Remélem, ez a mai mindenkit meggyőzött, mert sokakban volt még kérdés. Remélem, hogy már nincs!" - fogalmazott a Honvéd kajakosa.

Kozák Danuta még hozzátette, hogy az elmúlt években ugyan nem hiányzott neki a kajakozás, de mégis szereti magát megméretni.

"Nagyon nehéz újra beállni versenyezni, de mégis valahol lételem" - mondta.

Másodikként a Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára kettős végzett, míg a harmadik a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros lett, amely várhatóan harcba szállhat majd ebben a számban a jövő héten, Szegeden sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs regattán. Magyarország női kajakban eddig négy kvótát gyűjtött a párizsi játékokra, a hiányzó kettőt a Maty-éren lehet majd megszerezni, de csak olyan versenyző küzdhet érte, aki korábban még nem szerzett (Csipes és Gazsó is tagja volt a tavalyi vb-n kvótaszerző négyesnek).

kajak-kenu válogató, női K-2 500 m:
1. Kozák Danuta, Csipes Tamara (Ferencváros, Budapesti Honvéd SE) 1:42.081 p
2. Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára (Budapesti Honvéd SE, Kovács Katalin Akadémia) 1:44.975
3. Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese (Szolnoki KKK, Kovács Katalin Akadémia) 1:46.835


(Fotó: facebook/Magyar Kajak Kenu Szövetség)

 

Videók