14 éve ment el a bajnok, akinek a kenu volt az élete

Kolonics Györgyre emlékezünk.


2008. július 15-én hunyt el a kétszeres olimpiai-, és tizenötszörös világbajnok kenus, Kolonics György. Írásunkkal rá emlékezünk.

Július 15-e van. A nyár gőzerővel dübörög, a nap vakító és perzselő sugaraival hívogat a strandra, az utcákról beszűrődik a gondtalan gyermekkor zsivaja. Idilli kép. Talán így kellene kinézni a nyár középső napjának, de 14 éve minden megváltozott, s azóta a boldog órákba mindig beleúszik valami furcsa szomorúság, amely hirtelen miértekben tör ki az emberből.

14 éve Kolonics György már kora reggel a csepeli csónakházban volt, hogy még azelőtt edzeni tudjon egy keveset, mielőtt Kozmann György odaér. Nem sokkal később elfogyasztotta az általa csak koksznak hívott kóláját, majd a társ megérkezése után átöltözött. Ezt követően a páros vízre emelte a hajót, és ment néhány kört. A partról kíváncsiskodó fiatalok tekintete kísérte őket, hátha megint látnak valami apró fortélyt a nagyöregtől, amit a későbbiekben hasznosítani tudnak majd.

1996, Férfi C2-500m, Kolonics, Horváth, 1.hely

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.


Aztán Ludasi Róbert mindenkit leterelt a pályáról, és a Kolonics-Kozmann páros versenytempóval nekivágott az ezres távnak. A hajó suhant a vízen és 3:22-vel átszakította  a képzeletbeli célszalagot. 3:22! Szinte űrídő. Egyszer mentek csak ennél jobbat, egy erős hátszeles pályán.

Rövid pihenő következett, amibe egymás heccelése is belefért. Kozmann Kolonicsra próbálta meg ráfogni, hogy nincs kedve az 500-as pályához, majd nevetésben törtek ki.

C-1 500 m final Sydney

(null)


Nem sokkal később elindultak. A hajó száguldott, a két kenus pedig harmóniában egymással és a vízzel evezett. Féltávnál még nem éreztek holtpontot, így még jobban rákapcsoltak. Már csak 50 volt hátra, de még mindig volt bennük energia. Berúgták a hajót: 1:37. Tökéletes idő! Jöhetett volna a vállveregetés, a poénkodás a parton, majd a jól megérdemelt pihenő, de nem így lett!

A hajó megingott, Koló lapátja pedig lassan a vízbe csúszott. A bajnok előreszegett fejjel, mozdulatlanul térdelt Kozmann mögött. Ludasi és Kozmann erőn felül küzdöttek Kolóért, de az életét már nem sikerült megmenteniük.

A kétszeres olimpiai bajnok és tizenötszörös világbajnok alig néhány héttel a pekingi olimpia előtt, mindössze 36 évesen, örökre lehunyta a szemét.

 

C2 500m final A ICF Canoe sprint World Championships Duisburg 2007

1. Hungary (Gyorgy Kozmann/Gyorgy Kolonics) 1:40,50 2. Romania (Iosif Chirila/Andrei Cuculici) 1:40,99 3. Germany (Christian Gille/Tomasz Wylenzek) 1:41,50 4...


A nyár egyik legforróbb napját azóta sokunknál áthatja a gyász. A fejekben előjönnek a miértek, amelyeket senki nem tud megválaszolni. Aztán a fájdalmat és a szomorúságot felváltja egy jobb érzés. Mindenkinek eszébe jutnak a szép emlékek. A szurkolók előtt szinte lepörögnek Kolonics győzelmeinek képei, a társakban pedig felidéződnek a cinkos összekacsintások. A fiatalok is fejhajtással emlékeznek a bajnokra, pedig ők már csak a többiek elbeszéléseiből ismerik Kolót.


Este aztán mindenki összegyűlik a csepeli Duna-ágnál, hogy a fáklyák fényével elárasztott vízben néhány lapátcsapással mondjon köszöntet az örök harcosnak, aki mindig minden körülményhez tudott alkalmazkodni, és mindig meg tudott újulni. A bajnoknak, akinek nem volt nap, amikor kihagyta volna az edzés utáni 100 húzódzkodást. Az embernek, akinek a kenu volt az élete.