Thomas Bach elárulta, legalább hány jelentkező van a 2036-os olimpiára

Thomas Bach szerint újra fellángolt az érdeklődés az olimpia rendezése iránt, s a 2036-os nyári játékokra "legalább tíz jelentkező van".


"Soha nem voltunk ilyen kedvező helyzetben. Soha nem tapasztaltunk ilyen nagy érdeklődést az olimpiai játékok rendezése iránt" - idézte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének szavait az olimpiai ügyekben járatos insidethegames.biz portál.

A német sportvezető városnevekkel nem szolgált, azt viszont kijelentette: az éghajlatváltozás arra kényszerítheti a NOB-ot, hogy a játékok időpontját nyárról az év későbbi szakaszára módosítsa.
Az insidethegames ugyanakkor kitért rá, hogy Szaúd-Arábia és Katar egyaránt szívesen rendezné meg a 2036-os olimpiát, Indonézia és India is potenciális házigazda. Az eddigi szándéknyilatkozatok alapján a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország pályázata szintén várható. Az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

"Most tizenkét évre vagyunk ezektől a játékoktól, így még túl korai lenne a konkrét jelöltekről nyilatkozni" - jelentette ki Bach, aki az olimpia rendezése iránti érdeklődés újjáéledését a hivatali ideje alatt végrehajtott reformoknak tulajdonította.

Az idei, párizsi után a 2028-as nyári olimpiának Los Angeles ad otthont, a 2032-est pedig az ausztráliai Brisbane-nek ítélte oda a NOB.

(Borítókép: olympics.com)

Videók