Szenzációs magyar siker! Gulyás Michelle világkupa-győztes

A 20 éves öttusázó 1353 pontot szerzett, amivel megnyerte a versenyt.


Magas szintű kiegyensúlyozott teljesítménnyel Gulyás Michelle nyerte a női versenyt az öttusázók második szófiai világkupa-állomásán, ahol Alekszejev Tamara hatodik, Guzi Blanka 17., Simon Sarolta pedig 33. lett.

A csütörtöki selejtezőből, amelyben három csoportban 77 induló versenyzett, mind a négy magyar bejutott a 36-os döntőbe.

Gulyás szombat reggel harmadik volt a 200 méteres úszásban, majd a vívásban is a bő élcsoportban zárt azzal, hogy 20 ellenfelét legyőzte és 15-től kapott ki. Lovaglásban néhány pontot "hagyott ott" a pályán, így a lövészetekkel megszakított 3200 méteres futásnak ötödikként vághatott neki. Mindjárt az első sorozat után a harmadik helyre lépett előre, majd a további lövészetei is jól sikerültek, miközben a tempója is megfelelő volt, így előbb a másodikként startoló kínai Csang Hsziao-nant, majd az éllovas orosz Agyelina Ibatullinát is befogta és megelőzte.Az utolsó körben egyedül futott, és bár mögötte is éles volt a verseny, magabiztosan őrizte pozícióját, végül jelentős fölénnyel ért elsőként célba.

Gulyás a március eleji, budapesti fedett pályás versenyt megnyerte, ezt követően a világkupában előbb 12. lett ugyancsak a magyar fővárosban, majd 10. egy hete, az első szófiai viadalon. Vk-eredményeivel jelentősen előrelépett az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

"Ez volt eddigi pályafutásom legkiegyensúlyozottabb szereplése, minden számban jól teljesítettem, de hát olyan szoros a mezőny, hogy nem nagyon lehet hibázni" - mondta az MTI-nek az eredményhirdetés után

Gulyás Michelle, majd hozzátette, hogy a záró számot esőben rendezték, és ő szeret esőben futni.

"Örülök, hogy elbírtam a lövészet terhét. Győzelmemet szakosztályvezetőnknek, Tibolya Péternek ajánlom, aki vasárnap ünnepli születésnapját" - mondta az UTE húszéves versenyzője.

Alekszejev is azért küzdött, hogy az olimpiai rangsorban előrelépjen. Három szám után - köszönhetően elsősorban kiváló vívásának, amelyben 24 győzelmet ért el - harmadik volt, a lövészetei azonban nem sikerültek.

Az első és a második sorozatnál nagyon sok időt töltött a lőállásban, így nagy futás kellett ahhoz, hogy végül hatodik legyen.

"A győzelem önmagáért beszél, de Michelle eredményénél ki kell emelni, hogy végig kiegyensúlyozottan teljesített, éretten versenyzett. Jól lőtt, a futást jól építette fel"
- értékelte az MTI-nek a győztes teljesítményét Kállai Ákos, a női válogatott szövetségi kapitánya, aki hozzátette: Gulyás a mostani verseny előtt is olimpiai kvótát érő helyen állt, győzelmével pedig ezt még inkább megerősítette.

A rutinos Alekszejev szerepléséről megjegyezte, hogy a hatodik hely előrelépés az eddigi eredményeihez képest, de még sok hiba van a teljesítményében. "A laser run előtt nagy terhet jelentett számára, hogy éremért fut, és ezt a terhet nem viselte el, kritikán alul lőtt, ezt rendbe kell tennie" - folytatta.

A szakvezető kiemelte, hogy Guzi Blanka nagyon jó kombinált számmal hatalmasat lépett előre, ami biztató a jövőre nézve, míg Simon Saroltától a sok sérülés és betegség után a döntőbe jutás is szép eredmény volt, de a lőállásban "szétesett a teljesítménye".

A kombinált számban Guzi a harmadik, Gulyás pedig a negyedik legjobb időt érte el.

Vasárnap a férfiak döntőjét rendezik ugyancsak négy magyarral a mezőnyben.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):
női döntő:

1. Gulyás Michelle 1353 pont (úszás: 2:14.09 perc/282 pont, vívás: 20 győzelem/15 vereség/220 pont, lovaglás: 291 pont, lövészet-futás: 12:20.40 perc/560 pont)
2. Francesca Summers (brit) 1345
3. Anasztaszija Prokopenko (fehérorosz) 1343

6. Alekszejev Tamara 1334 (2:21.82/267, 24/11/244, 292, 12:50.50/530)

 

17. Guzi Blanka 1284 (2:20.77/269, 9/26/154, 300, 12:19.60/561)

33. Simon Sarolta 1214 (2:29.74/251, 16/19/201, 293, 13:51.60/469)

Március végén Budapesten indult újra a világkupa, amely bő egy éve a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt. A magyarországi verseny után a mostanit megelőzően már a múlt héten is rendeztek egy szófiai vk-t, és a sorozat a székesfehérvári döntővel zárul május 13. és 16. között. A világkupákon szerzett pontok beleszámítanak az olimpiai kvalifikációs rangsorba.
A magyarok közül eddig Kovács Sarolta és Demeter Bence szerzett közvetlen kvótát a tavalyról idénre halasztott tokiói játékokra.

Borítókép: Facebook.com/ Hungarian Pentathlon Federation 

Videók