Sakk: az elitmezőnyben indul a magyar tehetség a szupertornán

Eddigi legnehezebb versenyén indul szombattól Rapport Rihárd: a legfiatalabb magyar nagymester a hollandiai Wijk aan Zee-ben sorra kerülő szupertorna A csoportjában ülhet asztalhoz.


 Rapport tavaly holtversenyben az élen végzett a B csoportban, csak az egymás elleni összevetésben szorult a második helyre. Bár a hagyományok szerint csak az első helyezett kap meghívást az elitmezőnybe a világ egyik legrangosabb sakktornáján, de Rapport esetében kivételt tettek a szervezők.

A 17 éves sakkozó tavaly remekelt, többek között megnyerte a rapid Európa-bajnokságot, így Élő-pontjainak száma megközelítette a 2700-at (2691). A hollandiai tornán azonban ezzel csak az utolsó előtti a rangsorban, a mezőny Élő-átlaga 2743 pont.

Flumbort András, a versenyző szakmai menedzsere szerint Rapporttól 50 százalék körüli eredmény már tisztes helytállás lenne.

A szupertorna elitmezőnyében 12 nagymester szerepel, a listát a háromszoros győztes örmény Levon Aronjan (2812) vezeti a 2011-ben első amerikai Hikaru Nakamura (2789) és az olasz Fabiano Caruana (2782) előtt.

Videók