Póker: az agy képe elárulja, mikor blöfföl egy játékos

Az agyba pillantva a kutatók képesek megjósolni, blöfföl-e emberi ellenfelével szemben a pókerjátékos.


Scott Huettel, az amerikai Duke Egyetem kutatója és munkatársai végeztek a témában kutatást, amelynek eredményeit a Science című tudományos folyóiratban mutatták be. Az önkéntesek agya csak emberi ellenféllel szemben mutatott árulkodó aktivitást egy bizonyos területen, számítógép elleni játék esetében nem.   

A környezet hatásának a vizsgálatára a tudósok a játék előtt az emberi ellenfél vagy a számítógép képét mutatták a játékosoknak. Az emberekkel ráadásul kezet is kellett fogniuk. Az agyi aktivitást funkcionális mágneses rezonanciatomográffal (fMRT) mérték, amely az aktiválódott agyi területek magasabb felbontásban láthatók. A résztvevők ezt követően kaptak egy kártyalapot, majd hat másodpercen belül el kellett dönteniük, emelnek vagy kiszállnak. Emberi ellenfelek esetén a kutatók meg tudták jósolni a döntést az agy képe alapján, különösen akkor, ha erősnek értékelte a játékos az ellenfelét.   

Ezekben az esetekben az úgynevezett temporoparietális átmenetnek nevezett területen, a halánték- és a homloklebeny közötti részen mutatkozik aktivitás. A terület a szemben álló fél emberi mivoltának felismeréséért felelős - mondta el McKell Carter, a tanulmány egyik szerzője.

Videók