Pétervári-Molnár Bendegúz az első hármat célozza meg az evezős Eb-n

A kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz szerint nem lesz könnyű bekerülni az első háromba a Maty-éren április 25. és 28. között sorra kerülő európai kvalifikációs regattán, de egyértelműen a kvótáért áll rajthoz Szegeden.


A 31 éves evezős szerint jól sikerült az évkezdés és a szegedi válogató, melyre edzésből érkezett, majd magabiztosan nyert. A szintén Szegeden sorra kerülő kvalifikáción normálsúlyú egypárban rajthoz álló sportoló több mint egy hónapot töltött Olaszországban, ami edzőtáborozás szempontjából "az abszolút kedvenc" helye.

A jól sikerült alapozás pedig ergométeren is megmutatkozott, ugyanis Sabaudiában 5:49.1 perces eredményével nem hivatalos országos csúcsot húzott, ezzel hazai körülmények között megdönthette volna a párosban kétszeres világbajnok Haller Ákos (5:49.2 p) 2004-es rekordját. Pétervári-Molnár az MTI érdeklődésére elárulta, hogy a kvótaszerzés lebeg a szeme előtt az április 25-én rajtoló olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattán. „Az olimpiára való kijutás, tehát az első három helyezés az abszolút célom.

Ez nyilván nem lesz könnyű, mivel várhatóan az egypárevezősben lesz a legdurvább mezőny, ezt már a nevezők névsora is mutatja. Ebből már kiderült, hogy az én versenyszámom nem lesz egy sétagalopp, de meg kell csinálni" - jelentette ki a Rióban 14., majd Tokióban tizedik versenyző, majd hozzátette, hogy sok komolyabb riválisa lemaradt a kvótáról a belgrádi világbajnokságon. „Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a legjobbak se nagyon lógnak ki, és körülbelül mindenki egy nagy csapatnak számít, melyben nagyon közel vannak egymáshoz a versenyzők és nagyjából az aznapi forma dönti el, ki lesz a jobb." A Budapest Evezős Egyesület sportolója kiemelte: az elmúlt években egyértelműen kiderült, hogy ő is ott van az élmezőnyben. Mint mondta, bízik az új felkészülésében, amelyet a szlovénok olimpiai bajnok evezőse, Iztok Cop segít, és szerinte a munka eddig bíztatóan alakul.

„Nem változtattunk óriásit az edzésen, de az élsportban nem is ezen múlnak az eredmények. A csapásdinamikámon változtatott egy kicsit, illetve más módszerrel dolgozunk most, de teljes mértékben bevált eddig. Meghúztam életem eddigi legjobb ergométeres eredményét, ennek húsz éve senki sem volt itthon a közelében. Ezek nagyon biztató dolgok. Jól megy a hajó és jól is érzem magam, erősebb vagyok mint valaha, tehát csak pozitív dolgokat tudok mondani" . fogalmazott.

 

Azt is megjegyezte, hogy korábban több edzésmódszert is kipróbáltak, amelyek nem működtek. Cop azonban tudja, mi kell ahhoz, hogy eljussanak a csúcsra, ez megnyugvást ad neki, így teljes mértékben rá tudja magát bízni a szlovén szakemberre. Pétervári-Molnár a hazai kvalifikációt követően két világkupán is szeretne rajthoz állni, a párizsi olimpián pedig igyekszik jobb eredményt elérni, mint a legutóbbin, Tokióban.

A magyarok 1932 óta minden olimpián részt vettek evezésben. A jegy- és bérletértékesítés már elkezdődött az olimpiai kvalifikációs regattára és a párhuzamosan zajló Európa-bajnokságra, az ötkarikás játékok előtti egyik legfontosabb sportági versenyre, melyre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik Szegedre. A kontinentális kvalifikációs eseményen 13 kvóta talál majd gazdára: normálsúlyú egypárban a nőknél és a férfiaknál is az első három, könnyűsúlyú kétpárban az első kettő, míg a paraevezősöknél csak a győztes biztosítja helyét a nyári játékokon. Magyarország legutóbb 54 éve rendezett felnőtt evezős Eb-t, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők küzdelmének.

(Borítókép: MTI)

Videók