Olimpiai népszavazás: változtattak az érvényes aláírások számán

Az NVB határozata ellen március 20-án délutánig lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottságnak (FVB) azt a határozatát, amelyben a testület a budapesti olimpiáról tervezett népszavazás kiírásához szükséges aláírások számáról döntött. Az NVB álláspontja szerint a helyi népszavazáson azok a választópolgárok vehetők figyelembe, akik az adott településen egy időközi önkormányzati választáson is jogosultak lennének szavazni.
 

Usain Boltról szomorú bejelentést tettek " EGYÉB SPORTOK › Friss hírek

Az NVB-hez két, azonos tartalmú fellebbezés érkezett, a testület ezeket összevontan tárgyalta, és egyetlen határozatot hozott. A két beadványozó szerint az FVB eljárása jogbizonytalanságot okoz, mert a népszavazás elrendeléséhez szükséges választópolgári támogatások számát nem az aláírásra valójában jogosult választói csoporthoz igazította. Az NVB határozata szerint a helyi népszavazáson azok a választópolgárok vehetők figyelembe, akik az adott településen egy időközi önkormányzati választáson is jogosultak lennének szavazni. Az NVB ennek alapján megállapította, hogy a "nolimpiás" helyi népszavazás elrendeléséhez szükséges érvényes aláírások száma legalább 139 196, az FVB által megállapított 151 239 helyett. Ez a módosítás érdemben nem érinti az aláírásgyűjtés érvényességét. 
 
Az NVB határozata ellen március 20-án délutánig lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához. A Momentum Mozgalom február 17-én 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében. Az FVB március 7-i határozatában a fővárosi szintű helyi népszavazási kezdeményezés támogatására gyűjtött, a bizottság által ellenőrzött érvényes aláírások számát 151 239-ben állapította meg. Ezt megelőzően, március 1-jén a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, hogy Budapest a kormány határozatával összhangban visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát.
 

Videók