„Momentum Mozgalom” Párizsban: Újabb népszavazás az olimpiáról

Lapszemle: Az online aláírásgyűjtés nem egészen két hét alatt több mint kilencezer támogatót toborzott


A Nemzeti Sport Online írását változtatás és véleményezés nélkül közöljük.
 
 
„Részben a Momentum Mozgalom sikeres aláírás-gyűjtési akcióján felbuzdulva Párizsban is felvetődött annak lehetősége, hogy népszavazást tartsanak a város 2024-es olimpiarendezési pályázatáról.
 

Orbán szerint lehet, hogy mégis lesz olimpia Magyarországon " EGYÉB SPORTOK › Friss hírek

A párizsi népszavazás kedvezményezői – akik hangsúlyozzák, hogy olyan nagyvárosok, mint például Róma, Boston, Toronto, Hamburg és Budapest már lemondtak a rendezésről, közülük Hamburg referendum nyomán – a következőképpen fogalmaznak „a pénz, a beton és a szponzorok olimpiáját” ellenző kiáltványukban:
 
„Nem fogadjuk el, hogy a 2024-es olimpia megrendezésére Párizs úgy kandidált, hogy nem kérdeztek meg minket… Az olimpiai játékok nem a sport, hanem a szponzorok ünnepe… Az olimpia eltérít rengeteg pénzt, amit sokkal hasznosabb dolgokra is elkölthetnénk. Ha közjavakba akarunk befektetni, javítani akarunk a lakhatáson, a közösségi közlekedésen, akkor azt olimpia nélkül is megtehetjük.”
 
Az online aláírásgyűjtés nem egészen két hét alatt több mint kilencezer támogatót toborzott a hasonló akciókat felkaroló honlapon (Mes.Opininons.com), és egy kis párt, a 2009-ben alapított Baloldali Párt fővárosi képviselője révén politikai hátszelet is kapott.
 
A napokban a Le Monde-nak nyilatkozó Danielle Simonnet szerint a magyarországi politikai helyzet „különleges, nem pontosan olyan, mint a többi, az olimpiarendezésről visszalépő városban”, de az alapprobléma ugyanaz: az ötkarikás játékok rendezése gigantikus költségekkel jár, ami megkívánja, hogy a döntést közösen, széles társadalmi vita után hozzák meg.
 

A fradista elmondta, mit kapott Mészáros Lőrinc a születésnapjára " MAGYAR FOCI › Labdarúgó NB II

„Ugyanabban a helyzetben vagyunk, mint Brazília volt a 2014-es labdarúgó-világbajnoksággal. A brazilok kezdetben a fellegekben jártak, hiszen megszállottjai a futballnak, de amikor kezdték felfogni, milyen kellemetlen gazdasági következményekkel jár a rendezés, tömegesen ellenezni kezdték azt. Ugyanez történne Franciaországban is. Szóval természetesen szükség van népszavazásra.”
Az olimpia rendezését egyöntetűen támogató nagy francia pártok egyelőre nem foglaltak állást a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban.
 
Mint ismert, a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtése után a magyar kormány azt javasolta a fővárosnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak, hogy a 2024-es olimpia megrendezésére beadott pályázatát vonja vissza. A fővárosi közgyűlés várhatóan szerdán hozza meg döntését.
 
A nemzetközi sajtó immár tényként kezeli, hogy Budapest nem pályázik, és szeptemberben Limában Párizs és Los Angeles közül választja ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 2024-es játékok rendezőjét.”
 

Videók