Los Angeles már most készen állna a 2024-es olimpiára

A 2024-es olimpiáért Budapesttel is versenyző Los Angeles 5,3 milliárd dolláros (1564 milliárd forint) költségvetéssel számol, s úgy készül, hogy egyetlen állandó stadiont sem kell felépítenie a játékok megrendezéséhez.


 

 
 
A Los Angeles-i szervezőbizottság pénteken adta ki a tervezett költségvetést, amelynek összege kevesebb mint a fele az idei riói olimpiáénak, s nagyjából a negyede a 2020-as, tokiói - folyamatosan növekvő - költségeknek.
 
Az 5,3 milliárd dollárba az észak-amerikai nagyváros szervezőbizottsága egy 491 millió dolláros (145 milliárd forint) "vésztartalékot" is beépített az előre nem láthatóan, váratlanul felvetődő költségek fedezésére.
 
A Los Angeles-i szervezők szerint a kiszámolt összeg fenntartható és reális, mert a rendezéshez nincs szükség újonnan felépülő, állandó létesítményekre. Infrastrukturális fejlesztésre 1,2 milliárd dollárt szánna Los Angeles, ennek nagy része ahhoz kellene, hogy a meglévő versenyhelyszíneket az olimpiarendezéshez szükséges állapotba hozzák.
 
A korábban elfogadott költségvetésben szerepelt 200 milliárd dollár értékű, a repülőteret és a közlekedést érintő fejlesztés, amely azonban nem kapcsolódik közvetlenül az olimpiarendezés költségeihez.
 
Budapest és Los Angeles Párizzsal versenyez a 2024-es játékok megrendezéséért. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő szeptemberben, Limában dönt a helyszínről.
 

Videók