Lance Armtrong: senki sem volt ártatlan

Az évtizedes doppingolását két héttel ezelőtt bevalló Lance Armstrong szerint a kerékpársportban egyetlen generáció sem volt tiszta.


A többek között hét Tour de France-elsőségétől megfosztott amerikai versenyző a cyclingnews című szaklapnak adott exkluzív interjújában azt mondta, most ő a bűnbak, holott a múltban is sok volt a csalás, mivel a sportág minden kétséget kizáróan "átkozottul kemény". Kitért rá, hogy régen is volt doppingolás, most jutottak el az eritropoetinig (EPO), de egyetlen generáció sem volt tiszta. Név szerint olyan legendás versenyzőket említett mint Merckx, Hinault, LeMond, Coppi, Gimondi, Indurain, Anquetil vagy Bartali.   

Armstrong szerint az lenne az egyetlen megoldás, ha nem a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI), hanem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állítana fel vizsgálóbizottságot, amely - noha az ő botránya a kerékpársportot érinti -, minden állóképességi sportággal foglalkozna. A 41 éves sportoló szerint Pat McQuaid, az UCI elnöke - aki korábban azt nyilatkozta róla, hogy nincs helye a kerékpársportban - szánalmasan viselkedik, és csak saját magát védi.    

Az UCI kedden jelentette be, hogy azonnali hatállyal feloszlatta azt a független bizottságot, amely Armstrong doppingbotrányát vizsgálta volna, helyette egy új, a WADA támogatását is élvező testület felállítását tervezi. A WADA ugyanakkor cáfolta, hogy együttműködne a szerinte arrogáns UCI-val.   

Lance Armstrong az Oprah Winfreynek adott tévéinterjúban, amely két hete került adásba, elismerte, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt. Azóta az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólította az 1998 után elért összes eredményétől, így hét Tour de France-diadalától és olimpiai bronzérmétől megfosztott amerikai sportolót, hogy nevezze meg azokat, akik még érintettek a hozzá kötődő doppingbotrányban.

Videók