"Ismeretlen ismerős" – Az új NOB-elnök megválasztásának sajtóvisszhangja

Egyebek mellett az európai dominancia folytatódásáról ír a nemzetközi sajtó Thomas Bach megválasztásának kapcsán.


SVÁJC:

Neue Zürcher Zeitung:
"Továbbra is a nyugati világ és Észak-Amerika a nemzetközi sportélet húzószegmense. A tíz főszponzorból hat az USA-ból származik, a televíziós jogdíjakból származó bevételek fele pedig az amerikai piacról érkezik. Most Thomas Bachhal egy olyan elnök lépett színre, aki a gyanú szerint (a német-arab ipari és kereskedelmi kamara elnökeként) egy dúsgazdag és főként saját renoméjára ügyelő arab képviselője. Bach bebizonyíthatja, hogy több egyszerű strómannál."

Tages-Anzeiger:
"Mivel Bach bennfentesként kényes belső információkkal rendelkezik a NOB-ról, megválasztása logikusnak nevezhető. Egy szervezetet csak olyan vezető juttathat előre, aki ismeri annak erős és gyenge oldalait, ez azonban még nem garancia a sikerre. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy Bach ugyanaz az ismeretlen ismerős, aki mindig is volt."

FRANCIAORSZÁG:

Liberation:
"Bach az Olümposz csúcsán."

L'Equipe:
"Bach diszkrét, ügyes és jó megérzései vannak, sportdiplomataként is megőrizve a jó vívó tulajdonságait. Elnökként kiderül majd, hogy sikerül-e újításokat bevezetnie, impulzusokat adnia és egyidejűleg a mozgalom egységét is megtartania. Néhányan kételkednek ebben, de a NOB reménykedik."

Le Figaro:
"Bachnak nem sok ideje lesz kiélvezni a sikert. A NOB gazdaságilag jól áll, de a szocsi és a riói játékok továbbra is problémát jelenthetnek."

AUSZTRIA:

Kronen Zeitung:
"A NOB történetében először egy német a 'gyűrűk ura'."

Kurier:
"A NOB új erős embere rögtön számos kihívással szembesül. Az alig öt hónap múlva sorra kerülő szocsi téli olimpiára már most árnyékot vetnek a fenyegető terrortámadások, az emberi jogok megsértése és az orosz melegellenes törvény. A riói játékok kapcsán az elhúzódó építkezések jelentenek gondot."

Salzburger Nachrichten:
"A NOB sok döntése kérdéses vagy logikátlan, de Bach megválasztása nem volt meglepetés. Az 59 éves eddigi alelnök a hírek szerint csapatjátékos és jól mozgatja a szálakat."

SPANYOLORSZÁG:

El País:
"A NOB-ot továbbra is az európaiak irányítják."

El Mundo:
"Jól vívó elnöke lett a NOB-nak, Bach ugyanis világbajnok és az adidas ügyvédje volt."

Marca:
"Bach az új ötkarikás pápa."

PORTUGÁLIA:

Publico:
"Míg Rogge 2001-ben a Salt Lake City-i korrupciós botrány után vette át a NOB irányítását, most az ötkarikás szervezet nyugodt vizeken halad, és stabilizálódott gazdaságilag. Tavaly az év végén 683 millió euró volt a kasszában."

 

Videók