Íme a 2016-os sportév LEG-jei - 6. rész

A Sport365 szubjektív listát állított össze a 2016-os év legemlékezetesebb momentumaiból, legnagyobb teljesítményeiből és legnagyobb sportemberi teljesítményeiből.


 
Január 2-6. között kilenc kategóriában hirdetünk győztest, ma az év férfi felfedezettje után az év női csapatát hirdetjük ki.
 
Az év női csapata
 
Szerkesztőségünk minden tagja három-három olyan egynél több főből álló „sporttársulást” nevezhetett meg, akik valami olyat tettek 2016-ban, ami alapján okkal lehetnek rajta egy ilyen színvonalas listán, mint amilyenre ez sikerült. Tizenkét csapat kapott jelölést, most nézzük a legjobb ötöt!
 
5. Orosz kézilabda válogatott
 
Elképesztő bravúrt hajtottak végre Jevgeny Trefilov mester lányai a riói olimpián, és itt nem csak a topfavorit Norvégia ellen hatalmas bravúrral, hosszabbítás után 38-37-re megnyert elődöntőre, hanem az egész tornára gondolunk. Történetesen a többi hét mérkőzést is megnyerte a torna MVP-jét, Anna Vyakhirjevát is soraiban tudó fiatal csapat, benne a franciák elleni finálét is.
 
Miután hatalmas csalódást okozva nem sikerült kijutni a 2013-as világbajnokságra, a csapat élére ismét a korábban három világbajnoki címet nyerő 61 éves Trefilov mester került, aki rég nem látott fiatalításba kezdett. Az alapanyag megvolt hozzá, a már emlegetett Vyakhirjeva mellett Ekaterina Ilina, Daria Dmitrieva és Karina Sabirova egy olyan generációnak a tagjai, akik az elmúlt három esztendő utánpótlástornáit letarolták. 
 
 
2013-ban és 2015-ben ifjúsági Eb-ezüstök, 2014-ben és 2016-ban junior vb-ezüstök, 2013-ban junior Eb-arany (a döntőben a magyar csapatot legyőzve), 2016-ban pedig ifjúsági vb-arany – egy ilyen paletta után adja magát, hogy kialakuljon egy élcsapat, de hogy ilyen korán, az extra! Szép jövő előtt áll az orosz női kézilabda!
 
4. Amerikai vízilabda válogatott
 
Könnyű úgy sikereket elérni, ha átlag 5 kg-val „testesebb” és 10 cm-rel magasabb vagy, mint a riválisaid… Nem csak ebben képviseli a profizmust az amerikai női vízilabda, hanem edzésmódszerekben és világszemléletben is!
 
Minden esetre az amerikai válogatott lett az első duplázó csapat a női vízilabdatornák 2000 óta íródó ötkarikás történetében. A világ legjobb játékosát, Maggie Steffenst is soraiban tudó együttes immáron 11 mérkőzés óta veretlen nagy világeseményeken, ebben benne van egy olimpiai- és egy világbajnoki döntőben aratott győzelem is!
 
 
3. Magyar röplabda válogatott

2016. október 9. 18:29 – Románia megnyeri negyedik szettjét is a Magyarország elleni párharcban, ezzel egy szettre kerül a továbbjutástól. Megfordítva a magyar válogatott a kiesés szélére kerül, miután nyolc nappal korábban három sima szettben vereséget szenved az „Isten háta mögötti” román faluban, plusz Érden is elveszíti az első szettet.

2016. október 9. 20:07 – Magyarország feltámadása immáron hivatalos, Jan de Brandt lányai előbb meccslabdát hárítanak a második szett végén, majd megnyerik azt, és a következő kettőt is, kiharcolva az aranyszettet.

2016. október 9. 20:25 – Magyarország 15-13-ra nyeri az aranyszettet és zsinórban másodszor is kijut az Európa-bajnokságra, aki látta, soha nem felejti ezt a fordítást. Az Eb-n azonban már nem Jan de Brandt fogja vezetni a csapatot, hanem egy hozzá hasonlóan kiváló szakember. Ugyanis már a legnagyobb edzőket is érdekli a magyar kispad!
 
 
2.  Magyar vízilabda válogatott
 
Pokolból a mennybe! Bíró Attila tudta, hogy nem az első meccsen kell megváltani a világot, szemben a holland csapattal, akik már a januári kontinensviadal első napján bombaformában voltak, így 14-10-re győztek a magyar csapat ellen. A mieink ezután meccsről-meccsre egyre jobb teljesítményt nyújtottak, és a világ élmezőnyeibe tartozó csapatok közül a görög, az orosz és az olasz válogatott is behódolt a mieink előtt.
 
Így várhattuk a döntőt a belgrádi Kombank Arenában kialakított uszodában, melyet az első napon már megcsodált hollandok ellen vívtak a mieink. Ez azonban egy teljesen más mérkőzés volt, a hollandok kimondva kimondatlanul is elbízták magukat, erre rá is fáztak: a magyar válogatott úgy nyert 9-7-re és lett Európa-bajnok, hogy a 23 találatot szerző gólkirálynő, Keszthelyi Rita nem lőtt gólt a fináléban, cserébe igazi vezére volt a csapatnak!
 
 
Az Eb-győzelem automatikus kijutást eredményezett a nyári olimpiára, ahol a Spanyolország elleni vereség miatt az USA ágára került, így az elődöntő jelentette a csapatnak a végállomást sőt, a bronzmérkőzésen az ötméteres párbajban 7-6-ra elbuktak az oroszokkal szemben, így zsinórban harmadik olimpiáján is a negyedik helyen zárt a csapat. Ennyi pech után Tokióban alanyi jogon járna az arany…
 
1. Magyar női K-4-es
 
Dinasztia! Ez a szó jut eszünkbe a magyar női kajak négyes elmúlt egy évtizedének eredménysorozata láttán. A 2008-as pekingi olimpia óta megrendezett nyolc világeseményből (6 vb, 2 olimpia) összeállítástól függetlenül mindössze egyszer, a 2015-ös világbajnokságon nem a mindenkori magyar hajó diadalmaskodott az 500 méteres olimpiai számban.
 
Ebből jól látszik, hogy Rióban, a Krisztus-szobor árnyékában is a magyar hajó ért célba leggyorsabban több, mint egy másodperccel megelőzve a legnagyobb rivális német négyest. A magyar hajó tagjai: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina. Gratulálunk!
 
 
A 2016-os év LEG-jei sorozat korábban odaítélt kategóriái:
 
 
A következő kategória a legkülönlegesebb lesz mindegyik közül, ugyanis átadjuk a magunk életmű díját!

Videók