Hekkerek törtek a WADA-ra, doppingbotrány az amerikaiak körül

A Fancy Bears nevű orosz hekkercsoport hatolt be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) adatbázisába, szerzett bizalmas, a riói olimpiával összefüggő információkat sportolókról.


 

 

 
A WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, illetve az érintett amerikai versenyzők és sportszervezetek is határozottan tagadják a vádakat, míg az orosz kormány elhatárolódott az akciótól.
 
Az orosz csoport a honlapján vállalta fel nyíltan a támadást, egyúttal azt írta, hogy számos amerikai sportolóra, köztük a teniszező Serena és Venus Williamsre, illetve a tornász Simone Bilesra vonatkozóan rendelkezik terhelő bizonyítékokkal.
 
„Az amerikai csapattal kezdjük, amely szégyent hozott a nevére romlott győzelmeivel" - írták honlapjukon a hekkerek, egyúttal jelezték, hogy további országok élversenyzőiről is rendelkeznek információkkal, melyeket hamarosan nyilvánosságra hoznak. - Készüljetek, hamarosan szenzációs bizonyítékokat közlünk majd híres versenyzőkről, akik doppingszereket használnak."
 
 
 
A hekkertámadásról a WADA kedden délután adott ki közleményt. Ebben Olivier Niggli, a szervezet főigazgatója azt írta, hogy az ügynökség elítéli az akciót, amelynek célja, hogy aláássa az ügynökség tekintélyét és a nemzetközi doppingellenes rendszert. A főigazgató jelezte, hogy azonnal felvették a kapcsolatot az érintett sportolókkal és szervezetekkel. A WADA azt is közölte, hogy a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszert (ADAMS) törték fel, s a hekkerek hozzájutottak a gyógyászati okokból adott mentességi (TUE) listához is.
 
Niggli egyúttal annak a véleményének adott hangot, hogy a mostani eset "nagy mértékben megnehezíti" a nemzetközi bizalom visszaállítását Oroszországgal szemben, az elmúlt évek doppingbotrányai és a júniusban kiadott McLaren-jelentés után. A WADA által megbízott, Richard McLaren vezette független bizottság azt állapította meg, hogy Oroszországban 2011 és 2015 között 30 sportágban 643 esetben alkalmazták a pozitív teszteredmények elleplezését szolgáló rendszert. Orosz atléták ezért nem is vehettek részt a riói olimpián, és a többi sportágban sem engedték elindulni azokat, akiknek volt már korábban doppingügyük. A riói paralimpiáról pedig - csakúgy mint a 2018-as téli paralimpiáról - valamennyi orosz sportolót kizárták.
 
Az orosz csoport támadását a WADA mellett többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is határozottan elítélte, egyúttal igyekezett leszögezni, hogy valamennyi sportoló, akiket doppingolással vádoltak most meg, tisztán versenyzett.
 
A Nemzetközi Torna Szövetség, a Nemzetközi Tenisz Szövetség, illetve az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége is kemény hangvételű közleményben reagált, egyformán felháborodásának adott hangot a bizalmas és titkos adatok nyilvánosságra hozatala miatt, egyúttal pedig megvédte a megvádolt sportolókat.
 
A Rióban négy arany- és egy bronzérmet nyert Simone Biles szinte rögtön reagált Twitter-oldalán:
„Gyerekkorom óta ADHD-m (figyelemzavaros hiperaktivitás) van, amire azóta gyógyszert szedek. Higgyétek el, a tiszta sportban hiszek, mindig követtem a szabályokat, ahogy a jövőben is fogom."
 
Az orosz kormány szintén reagált a történtekre: Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormánynak, vagy a titkosszolgálatoknak semmi köze a támadáshoz. Megfogalmazása szerint, ez "fel sem merülhet".
 

Videók