Hatvan sportlövő kvótát osztanak ki az Európa-bajnokságokon

Jövőre kezdődik a kvalifikációs sorozat.


A Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) döntése alapján a 2022 és 2024 közötti Európa-bajnokságokon összesen 60 kvóta talál majd gazdára a 2024-es párizsi olimpiára.

Az európai szövetség (ESC) honlapja szerint mind a 12 egyéni ötkarikás számban öt helyet lehet elnyeri a kontinensviadalokon, amelyek közül az első a jövő évi 25 és 50 méteres puska, pisztoly, illetve koronglövő Eb lesz Moszkvában. Az ESC határozata alapján az orosz fővárosban valamennyi olimpiai egyéni versenyben két-két indulási jog talál majd gazdára.

Les vainqueurs du marathon pour tous Paris 2024 devant l'arc de triomphe.
Fotó: Twitter

Az augusztusi Eb-n nyolc olimpiai számot rendeznek: női sportpisztoly, férfi gyorstüzelő pisztoly, férfi és női kisöbű szabadpuska összetett, illetve férfi és női skeet és trap lesz műsoron.

A jövő évben nem csupán a nyári Eb-n nyílik majd lehetőség kvótaszerzésre a sportágban, ugyanis a szeptemberi, eszéki koronglövő-világbajnokság és az októberi, kairói puska, pisztoly-vb is kvalifikációs világverseny lesz, és mindkét viadalon egyéni számonként négy-négy párizsi helyet adnak ki. Az ISSf hétfőn azt is közölte, hogy a 2023-as oroszországi "nagy" világbajnokságon is valamennyi egyéni számban négy-négy kvóta lesz elérhető.

Borítókép: Twitter

Videók