Gyulay Zsolt: „Milák esetében csak ártanak a megszólalások”

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, mit gondol a párizsi ötkarikás játékokkal kapcsolatban jósolt két aranyról, Wladár Sándor Milák Kristófhoz intézett szavairól, a háláról és a mentális egészségről.


Sajtótájékoztatót tartottak az olimpiai és paralimpiai csapat támogatásáról a budapesti Párisi Udvar Hotelben, az eseményen Gyulay Zsolt MOB-elnök is részt vett, akinek feltettünk külön néhány kérdést.

A statisztikákkal foglalkozó Gracenote elemzése szerint Párizsban 2 aranyérmet nyernek majd a magyar sportolók, a 12 ezüst mellet 4 alkalommal bronzérmet akaszthatnak a versenyzőink nyakába. Gyulay Zsolt úgy tartja, a jóslásban aránytalan a 2-12-es eloszlás, de az érmek számában kiegyezne. „Nyilvánvalóan azt szeretnénk, hogy a magyar csapat minél több aranyat nyerjen, de ez természetesen a versenyzőkön és az edzőkön múlik, ehhez mi eddig és a jövőben is minden segítséget megadunk” – tette hozzá.

A segítség kapcsán szóba került a nehéz lelki helyzetben lévő Milák Kristóf, a Tokióban arany- és ezüstérmes úszóról Wladár Sándor, az Úszószövetség elnöke azt mondta, „Ő tartozik Magyarországnak annyival, és tisztelje meg önmagát azzal, hogy elvégzi a munkát”.

Az 1988-ban Szöulban két aranyérmet nyerő Gyulay reagált Wladár szavaira: „Én úgy élem az életem, hogy tartozom az országnak, hiszen itt sportolhatok. Látom a külföldi (él)sportolók helyzetét, azt gondolom, egészen kivételes lehetőségeink vannak Magyarországon. Azért, mert bizonyos sportágakban, amelyeket más országban nemigen támogatnak, mi sportolhatunk. Az olimpikonoknak, olimpiára készülőknek minden állami segítség megadatott.”

Gyulay Zoltán hozzátette: „Én eljutottam abba a korba, hogy úgy érzem, vissza kell adnom valamit – mondhatom nagy szavakkal – a nemzetnek, az országnak, hogy egy ilyen kivételes pályafutásom lehetett azzal a segítséggel, amit kaptam a klubomnál és a válogatottban.”

Ugyanakkor leszögezte „Milák Kristóf kapcsán nem kell mindenkinek megszólalnia, mert úgy látom, hogy ez csak árt. Ez kizárólag a versenyzőre és az edzőre tartozik. Kristófnak saját magának kell megvívni ezt a küzdelmet.”

Általánosságban viszont a MOB elnök úgy véli, „minden olimpikon, olimpiai bajnok hálás lehet azért, hogy ma Magyarországon ilyen kivételes körülmények között sportolhat. Rendelkezünk egy olimpiai járadékkal, ami 35 éves kor felett minden olimpiai érem után egy fix jövedelmet biztosít a volt sportolóknak, nincs megélhetési gondjuk. Ezért hálásnak kell lenni, azt gondolom.”

Az anyagi mellett a mentális támogatás is fontos a sportolók számára, a MOB-elnök szerint épp a Milákéhoz hasonló esetek miatt indították el a kettős karrier programot. Különböző magasszintű szolgáltatásokat vehetnek igénybe azok, akik jelentkeznek erre. Mindenféle, személyre szabott segítséget meg lehet kapni a Magyar Olimpiai Bizottság közvetítésével, pont azért, hogy a pályafutásuk alatt vagy után előforduló nehézségben tudjunk segíteni nekik.”

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Videók