Egységet kér a párizsi polgármester az olimpiai pályázathoz

Anne Hidalgo párizsi polgármester azt kéri a francia politikai élet szereplőitől, hogy valamennyien sorakozzanak fel a 2024-es olimpiai pályázat mögé.


A szocialista városvezetőt szerdán a szenátus kulturális bizottsága hallgatta meg a kandidálásról, s az ülésen elmondta, csapatával valamennyi elnökjelölttel – jövő tavasszal választanak Franciaországban államfőt – beszélt már és mindannyiuktól azt kérte, hogy nemzeti összefogás jöjjön létre a pályázat kapcsán.

Hidalgo mindehhez hozzáfűzte, hogy a politikai konszenzus fontos része a francia főváros pályázatának, s ezt emelte ki korábban Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is.

Párizs Budapesttel, Los Angelesszel és Rómával van versenyben a nyolc év múlva sorra kerülő ötkarikás játékok és paralimpia rendezéséért.

Róma polgármestere, Virginia Raggi szerdán jelentette be, hogy megvonja a város támogatását a rendezésre benyújtott pályázattól, és ma délután találkozik Giovanni Malagóval, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökével, valamint Luca di Montezemolóval, a római ötkarikás kandidálást irányító bizottság elnökével, majd sajtótájékoztatót is tart az ügyben.

A NOB jövő szeptemberben, Limában választja majd ki a helyszínt. 

Videók