"Egy hosszú és kalandos felmenetet követően végre megérkeztünk a Dhaulagri lábához"

Az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Nepálba.


Az Eseményhorizont két hegymászója, Klein Dávid és Suhajda Szilárd szeptember elsején indult el Budapestről Nepálba.

A hosszú repülőút után néhány napot a fővárosban Kathmanduban töltöttek, majd egy helyi járattal repültek tovább Pokharába. Útjukat busszal és terepjáróval folytatták, utána pedig hozzávetőleg egy hetet sétáltak, hogy elérjék az alaptábort. Az alpinisták célja, hogy megmásszák a „Viharok hegye”-ként is emlegetett Dhaulagirit. Céljuk a 8167 méter magas csúcs elérése oxigénpalack és teherhordók nélkül. Az alaptáborába szeptember 14-én érkeztek meg.

"Egy hosszú és kalandos felmenetet követően végre megérkeztünk a Dhaulagiri lábához. A hegy hatalmas és valóban gyönyörű! A következő napokban berendezzük alaptáborunkat - ideiglenes otthonunkat - és készülődünk első akklimatizációs körünkre. Jelenleg sűrű felhőben vagyunk és megállás nélkül szakad az eső, de nagyon jó érzés itt lenni! Várjuk a mászást!" – mondta Szilárd.

Most az úgynevezett akklimatizációs időszak következik, amikor a hegyen fel-le ingázva egyre magasabban építenek ki táborokat. Pár nap pihenő után el is indítják első akklimatizációs körüket, mely során céljuk, hogy 5850 méteren eltöltsenek 1-2 éjszakát az egyes táborban.


Ezt követően visszaereszkednek az alaptáborba és újabb pihenőnapok következnek, majd a kettes és hármas tábor kiépítése. Ha sikerül néhány éjszakát eltölteniük a 7400 méter magas hármas táborban, – egy többnapos pihenőt követően – megkezdik a csúcsmászást. Erre várhatóan október közepén kerül sor, azonban a helyi időjárási viszonyok ezt befolyásolhatják. A hegymászók a magaslati táborokban sátrat állítanak, amelyekben élelmet, a főzéshez szükséges gázt és egyéb eszközöket hagynak.

Dávid 2016-ban első magyar megmászóként egyedül állt a legveszélyesebb nyolcezres, az Annapurna csúcsán. 2019-ben Szilárd szintén egyedül ért fel, magyarok közül elsőként, a K2 csúcsára. (A felülmúlhatatlant alkotó Erőss Zsolt 2013-as halála óta ez a két első magyar megmászás született a 8000-ek világában.) Ha sikerül az alpinistáknak a Dhaulagiri csúcsának elérése, akkor az Eseményhorizont egy szép sikerrel, a mászópáros egy közös csúcsélménnyel gazdagodik.

Borítókép: Facebook.com/ Klein Dávid
Forrás: Facebook.com/ Klein Dávid 

Videók