Egy évre eltiltották a román szövetséget

Nem lesz román súlyemelő az olimpián.


Nem indulhat román súlyemelő a tokiói nyári olimpián, miután a sportági világszövetség (IWF) egy évre eltiltotta a román szövetséget (FRH) a doppingellenes szabályok súlyos megsértése miatt.

Az IWF csütörtökön, a honlapján tette közzé az FRH felfüggesztését elrendelő fegyelmi döntést, amelyet a nemzetközi szövetség az ITA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség ajánlása alapján hozott meg. Az IWF rendelkezései szerint egy tagországa eltiltható, ha kiderül, hogy annak három vagy több súlyemelője bizonyítottan doppingvétséget követ el. Az ITA megerősítette, hogy öt román emelő is szabályt szegett 2012-ben, közülük négy a londoni olimpián: a levett minták NOB által utólag elrendelt újratesztelésének eredményeként, 2019-ben anabolikus szteroidok jelenlétét mutatták ki náluk. A fegyelmi és jogi procedúra mostanra zárult le, amely kimondta a londoni ötkarikás szereplő Florin Croitoru, Gabriel Sincraian, Razvan Martin és Roxana Cocos vétkességét.


Fotó: Paul Cunningham/Laurence Griffiths/Laurence Griffiths/EMPICS Sport - PA Images via Getty Images

Az érintettek több esztendőre szóló eltiltása mellett az egyéves felfüggesztés azt is kimondja, hogy a román szövetség vezető képviselői sem vehetnek részt IWF-eseményeken, amellett az FHR pénzbírságot is kapott: október 1-ig 50 ezer dollárt köteles befizetni az IWF számlájára.

Borítókép: Laurence Griffiths/Getty Images

Videók