Armstrong vallomása kiszámított és manipulatív volt

Jól kiszámítottnak és kifejezetten manipulatívnak tartja Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője azt, hogy Lance Armstrong egy show-műsor keretében vallott doppingolásáról.


A nemzeti doppingüldöző szerv szerepét ellátó MACS nemzetközileg is elismert vezetője úgy látja, hogy az egyik legnézettebb amerikai tévés programban "kipakoló" kerekes csak magára öltötte a bűnbánó szerepet, valójában azonban a szponzori pénzekért, a túlélésért küzd, azért, hogy büntetése kisebb, kevésbé súlyos legyen. 

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA Kódexe lehetővé teszi, hogy ha a vétkes feltáró vallomással áll elő, bűnbánó magatartást tanúsít és együttműködik a hatósággal, enyhíthető a rá kirótt fegyelmi büntetés - nyilatkozta Tiszeker doktor az MTI megkeresésére. - Vagyis hogy ha biciklizni már nem is fog, más sportokban, például triatlonban még versenyezhet."
Arra a felvetésre, hogy elérheti-e ezt a célját, a MACS első embere így válaszolt:

"Armstrong igazi vallomása még ez után következik majd, a hét Tour de France-elsőségtől és az olimpiai bronzérmétől is megfosztott amerikai kerékpárosnak a USADA, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége előtt kell számot adnia, ott kell majd nevekkel szolgálnia, kik, hogyan segítették őt a doppingolásban - mondta, majd így folytatta: - Nem véletlen, hogy a show-műsorban senkire sem vallott rá, tartózkodott attól, hogy bárkit is megvádoljon. Pedig ezt nem ússza meg: fel kell tárnia kapcsolatait, így segítőit, köztük orvosokat is meg kell neveznie, például a közreműködők között rebesgetik a lausanne-i labort is, úgyhogy fejek fognak hullani és nem csupán a doppingolás, hanem a doppingellenőrzés oldaláról is, mivel nyilvánvaló, hogy utóbbiból is sokan érintettek az Armstrong-ügyben."

Tiszeker Ágnes hozzáfűzte: Lance Armstrong tíz éven át hazudozott, fűt-fát beperelt, aki doppingot emlegetett vele kapcsolatban, s a mostani részleges beismeréséig kitartottak mellette fanatikus rajongói.

"Immár azonban nem lehet a legendát fenntartani, amely a szent, a sosem doppingoló, ártatlanul megvádolt és meghurcolt sportoló imázsához kötődött. A kőkemény hazudozás után már nem szolgálhat példaként senki számára" - jelentette ki a MACS vezetője, aki szerint Armstrong esete mérföldkő lehet a világméretű doppingellenes küzdelemben, s ügye akár a Tour de France végét is jelentheti, vagy éppen a kerékpársport megtisztulását, a doppingolás háttérbe szorulását eredményezheti.

Videók