Armstrong-ügy: az USADA szerint az UCI akadályozta az igazság kiderítését

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynökségének vezetője, Travis Tygart szerint a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség mindent megtett annak érdekében, hogy húzza az időt Lance Armstrong doppingbotrányának kivizsgálásában.


Tygart egy berlini fórumon jelezte: megdöbbent azon, ahogy egyes sportszervezetek kezelik a doppingeseteket, és ez olyan, mintha kecskére bíznák a káposztát. Hangsúlyozta, hogy a doppingellenes harcban az eddigieknél nagyobb nemzetközi együttműködésre lenne szükség. Kiemelte, hogy vannak sportolók, akik doppingolni utaznak más országokba abban a reményben, hogy ott nem érik utol őket az ellenőrök.

"A sport lelkéért küzdünk, amikor harcolunk a doppingolás ellen" - tette hozzá.

Az amerikai bringás az Oprah Winfreynek adott tévéinterjúban, amely két hete került adásba, elismerte, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt. Azóta a USADA és Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is felszólította az 1998 után elért összes eredményétől, így hét Tour de France-diadalától és olimpiai bronzérmétől megfosztott Armstrongot, hogy nevezze meg azokat, akik még érintettek a hozzá kötődő doppingbotrányban.

Az UCI novemberben létrehozott egy vizsgálóbizottságot Armstrong botránya miatt, ám ezt ezen a héten azonnali hatállyal feloszlatta, és helyette egy új, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) támogatását is élvező testület felállítását tervezi. A WADA ugyanakkor cáfolta, hogy együttműködne a szerinte arrogáns UCI-val.

Videók