Armstrong beismerte a doppingolást és UCI-vezetőket is bemártott

A kerékpársport legnagyobb személyiségének tartott Lance Armstrong elismerte, hogy doppingolt - jelentette kedd hajnalban az AP amerikai hírügynökség egy televíziós forrásra hivatkozva.


 

A súlyos doppingvétségekkel vádolt 41 éves Armstrong Oprah Winfreynek nyilatkozott először azóta, hogy életre szóló eltiltással büntették.

Az interjút csütörtökön sugározzák, de már hétfőn felvették. Az amerikai hírügynökség az adáshoz közel álló, a névtelenséghez ragaszkodó forrásra hivatkozott.

Az interjúból egyelőre nem kerültek nyilvánosságra részletek, a New York Times ugyanakkor azt írta, a sztársportoló a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) elöljáróira vallott, azt állítva, közülük többen tudtak arról, hogy doppingolt, sőt, lehetőségeikhez mérten támogatták is.

A lap információi szerint Armstrong más kerékpárosokra nem tett terhelő vallomást. Az Oprah Winfrey Network (OWN) szóvivője a múlt héten bejelentette, hogy az interjút nem élőben sugározzák, a felvételt korábban készítik majd el Armstrong austini házában, és a visszavonult kerékpáros nem szerkesztheti meg az adást.

A szóvivő még hozzátette: a beszélgetés során nem lesz tabutéma. Maga Lance Armstrong is azt nyilatkozta, hogy kész mindenre őszintén válaszolni.  Az idézett forrás szerint Armstrong az előzetesen felvett interjúban elismerte, hogy pályafutása során - beleértve a Tour de France-győzelmeket is - tiltott teljesítményfokozó szerekkel élt. Az amerikai sportoló eddig a leghatározottabban cáfolta, hogy valaha is doppingolt volna.

Mindenesetre Dél-Ausztrália miniszterelöke, Jay Weatherill bejelentette, hogy a szövetségi államban rendezett ausztrál körversenyen háromszor (2009, 2010, 2011) is indult Armstrongtól kártérítést követelnek.

A The New York Times korábban arról írt: Armstrong abban a reményben tesz vallomást, hogy más sportágakban - így új kedvencében, a triatlonban - még versenyezhet. A jelenlegi büntetés szerint élete végéig eltiltották a versenyszerű sportolástól azokban a sportágakban, amelyek világszövetségei aláírták a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexét. A beismerés után élete végéig tartó eltiltását mérsékelhetik, és néhány év múlva triatlon-, illetve futóversenyeken még indulhat.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége az Armstrong-ügyben indított nyomozásának végén arra a megállapításra jutott, hogy Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

A szervezet már augusztusban jelezte, hogy örökre eltiltja az amerikai kerekpárost, egyúttal megfosztja hét Tour de France-diadalától, majd októberben a UCI is hasonló szankciókat alkalmazott vele szemben, megfosztva őt az 1998 augusztusa óta elért összes eredményétől.

 

Videók