A sztárbringás Petacchi is érintett a duzzadó doppingbotrányban

Igazi hálózatot üzemeltethetett az ügy kulcsfigurája. A doppingdoki 21 sportolónak adott tiltott szereket, vagy szolgáltatást.


Három kerékpárost, köztük a 2015-ben visszavonult olasz Alessandro Petacchit is azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban állt a február végi északisí-világbajnokságon kirobbant doppingbotrány központi figurájának tartott német orvossal.

De ennél nagyobb ügyről van szó. 21 sportoló, 5 sportág érintett a doppingbotrányban. Eddig.

Lehet, hogy egy újabb Fuentes-ügy van kirobbanóban?

Alessandro Petacchi a legnagyobb név a Mark Schmidt doktor fémjelezte botrányban.
Fotó: Bryn Lennon - Velo/Getty Images
 
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerdai közleménye szerint Petacchi, valamint a most is aktív horvát Kristijan Durasek és szlovén Kristijan Koren versenyzési jogát az osztrák nyomozóhatóságoktól kapott információk alapján ideiglenesen felfüggesztették. A Tour de France-on, a Giro d'Italián és a Vuelta a Espanán is többszörös szakaszgyőztes Petacchi tagadta a vádakat, ugyanakkor az UCI szerint az olasz sportoló 2012-ben és 2013-ban is átesett tiltott vértranszfúzión. Petacchi 2008-ban tíz hónapra szóló eltiltást kapott doppingvétség miatt. A nyomozásban a gyanúsítottak közé került a 38 éves szlovén Borut Bozic is, aki profi pályafutása befejezése után ettől az évtől már a Bahrain-Merida csapat sportigazgatójaként dolgozik.
 
Petacchi (a képen bal oldalt) a 2014-es Tour de France-on, sprint közben.
Fotó: Doug Pensinger/Getty Images
 
A seefeldi északisí-vb-n végrehajtott doppingrazzia során február végén öt sífutót vettek őrizetbe, majd március 20-án a müncheni ügyészség közölte, hogy nyolc nemzet 21 sportolóját - öt különböző sportágból - gyanúsítják vérdoppingolással, s ők valamennyien kapcsolatban álltak az ügy központi figurájának tartott Mark Schmidt orvossal.
 
Alexey Poltoranin is a gyanusítottak listáján található.
Fotó: www.olympic.kz
 
Február vége óta az ügyben gyanúsított sportolók közül már megnevezték az osztrák Max Hauke, Dominik Baldauf, Johannes Dürr, az észt Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu, Algo Karp, valamint a kazah Alekszej Poltoranyin sífutókat, a német Robert Lehmann-Dolle gyorskorcsolyázót, valamint az osztrák Georg Preidler, Stefan Denifl és a német Danilo Hondo kerékpárosokat.
 
Forrás: MTI

Videók