A NOB a sport sötét fejezetének tartja Armstrong doppingügyét

A sport sötét fejezetének tartja Lance Armstrong hosszú éveken át tartó doppingolását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).


A NOB pénteken közleményében jelezte, hogy a többek között hét Tour de France-elsőségtől és a sydneyi olimpia egyéni időfutamának bronzérmétől is megfosztott amerikai kerékpárosnak bizonyítékokat kellene szolgáltatnia a doppingellenes hatóságoknak.

Az ötkarikás szervezet kiemelte: őszintén elítéli Armstrong csalását, azokat, akik segítették ebben, illetve azokat, akiknek ebből bármi előnyük származott. Az ügy pozitív hozadéka lehet, ha ezzel elősegítik, hogy megerősödve és tisztán tovább lehessen lépni, mert a sportban nincs helye a doppingnak.

A doppingolását éveken át vehemensen tagadó Armstrong Oprah Winfrey televíziós sztárnak először nyilatkozott arról, hogy a kilencvenes évek közepe óta eritropoetinnel (EPO), vérátömlesztéssel és tesztoszteronnal doppingolt.

"Nem én találtam ki a dopping kultúráját, de nem tettem annak érdekében, hogy véget vessek ennek. Ez az én bűnöm" - nyilatkozott a "kapituláló" Armstrong.

Videók