A mintát adó sportolókat Facetime-on és Zoom-on keresztül figyelik

A mintavétel új módja egyelőre önkéntes alapon működik.


A koronavírus-járvány okozta helyzetben az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) új programot indított, mely lehetőséget ad a sportolóknak, hogy saját maguktól vegyenek mintát az ellenőrzéshez.

Az USADA az elmúlt időszakban már többször jelezte, a világjárvány miatt kialakult helyzetben is fontos, hogy teszteljenek és ne engedjék, hogy a távolságtartási szabályokat kihasználva egyesek teljesítményfokozókat használjanak.

A mintavétel új módja egyelőre önkéntes alapon működik, és aki vállalja, annak úgy kell vizelet- vagy vérmintát vennie magától, hogy közben egy doppingellenőr az interneten, Facetime-on vagy Zoom-on keresztül figyeli.

Travis Tygart, az USADA vezetője elmondta, hogy mások mellett már az ötszörös olimpiai bajnok úszó, Katie Ledecky és a férfi 200 méteres síkfutás világbajnoka, Noah Lyles is adott így mintát.

Az ügynökség néhány napja jelezte, hogy a hagyományos tesztelésekkel sem álltak le és az ellenőrök ott végzik a munkájukat, ahol ez lehetséges és biztonságos. A teszteléseket szigorú szabályok mellett végzik a szakemberek, akiknek kesztyűt és maszkot kell viselniük és megfelelő távolságot kell tartaniuk a sportolóktól.

Borítókép: Getty Images

Videók