A Liu-fivérek továbbjutottak 1000 méteren, Krueger kiesett

Futamgyőztesként lesznek ott a Liu-fivérek a vasárnapi negyeddöntőben.


Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang futamgyőztesként jutott tovább a selejtezőből a vasárnapi negyeddöntőbe 1000 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán. Krueger John-Henry kiesett.

A futamok első és második helyezettje, valamint maximum négy harmadik helyezett lépett tovább.

Az amerikai színekben ebben a számban olimpiai ezüstérmes Krueger harmadikként kapta el a rajtot, majd amikor előzni próbált, ritmust vesztett, így visszaesett az utolsó, ötödik pozícióba, utána pedig már nem erőltette magát. A zsűri videózott, de nem látott szabálytalanságot Kruegerrel szemben, aki így kiesett.

Krueger a távon a vk-rangsor tizedik helyén állt Debrecen előtt, és ebben a számban a 32 legjobb szerez olimpiai kvótát.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoang nem bízott semmit a véletlenre, a negyedik helyről egy kör alatt az élre állt, és futamgyőztes lett. A fiatalabbik Liu a 22. helyen áll a vk-rangsorban 1000 méteren.

A szintén minden fontos címet begyűjtött testvére, a szombaton 26 éves Liu Shaolin Sándor ugyanezt a forgatókönyvet követte, negyedik helyről lett első és futamgyőztes.
"Futamról futamra jobban érzem magam minden távon. Most nem adtam ki magamból mindent, tartalékoltam picit a hétvégére" - mondta Liu Shaolin, aki hatodik a táv vk-listáján.

Csütörtökön mindhárman sikerrel vették az 500 és az 1500 méter selejtezőjét, így előbbiben negyed-, utóbbiban elődöntősök.

Kónya Zsófia futammásodikként, Jászapáti Petra pedig időeredménnyel továbbjutott pénteken az 1000 méter selejtezőjéből a vasárnapi negyeddöntőbe a rövidpályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A futamok első és második helyezettjei, valamint maximum hat harmadik helyezett lépett tovább.
Az 1500 méteren elődöntős Jászapáti Petra a 23. világkupahelyről várta az 1000 métert Debrecenben. Visszalőtt rajt után rövid időre élre állt, ám megelőzte a dél-koreai és kínai ellenfele, így harmadik lett. Csak az időeredményében (1:30.797 perc) bízhatott, ami végül éppen továbbjutást ért.

"A lengyel lány hátulról megrúgta a korcsolyámat, emiatt elment a penge íve, így elsősorban arra is kellett figyelnem, hogy talpon maradjak. Lehet hogy jó korcsolyával sem tudtam volna előzni, de akkor legalább nagyobb tempóra tudtam volna ösztökélni a többieket" - mondta Jászapáti, az első magyar női koris, aki vk-versenyen aranyérmes lett.

Kónya Zsófia a debreceni viadal előtt a 28. helyen állt a táv vk-rangsorában, és mivel a legjobb 32 szerez olimpiai kvótát, ezért nagyon kell hajtania az értékes pontokért a Főnix Arénában. Neki is visszalőtték a rajtját. A harmadik helyen haladt, amikor az élről kanadai ellenfele kicsúszott, így másodikként továbbjutott, amivel értékes vk-pontokhoz jut.

"Nagyon örülök, hajtanom kellett, mert az időm nem lett volna elegendő a továbbjutáshoz. A francia ellenfelem kitette elém a kezét, és ettől kicsit ritmust vesztettem. Ez jó kiindulópont a negyeddöntőhöz" - mondta az MTI-nek örömittasan az 500 méteren is negyeddöntős Kónya, aki ökölbe szorított kezével jelezte, hogy elégedett a futamával.
Bácskai Sára Luca az előselejtezőben hiába lett második szabálytalan előzés miatt kizárták.

Pénteken még a váltók negyeddöntőit rendezik 14.55-től.

Borítókép: MTI

Videók