Simone Biles és társai az olimpiai bizottság vezetőinek leváltását követelik

A kongresszushoz fordultak a bántalmazott amerikai tornászok.


A bántalmazott amerikai tornászok arra kérik a kongresszust, hogy cseréljék le az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának (USOPC) vezetőit.

Az olimpiai bajnok Simone Biles, McKayla Maroney, Aly Raisman, valamint a világbajnok Maggie Nichols levelet írtak a kongresszusnak, mert szerintük a USOPC nem kezelte megfelelően a Larry Nassar által elkövetett szexuális zaklatások ügyeit.

A tornászok szerint a "bizottság múltbéli cselekedetei azt mutatják, hogy nem hajlandók szembesülni a sportágban fellelhető zaklatási problémákkal".

A USOPC úgy reagált, hogy "a levélben szereplő ügyek olyanok, amelyekkel a USOPC már több mint két éve foglalkozik". Hozzátették, hogy "teljes mértékben elkötelezettek a szexuális zaklatás megfelelő kezelésében a sport minden szintjén".

Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált.

A feljelentést azonban nem a USOPC, hanem az egyik áldozat, McKayla Maroney tette meg 2017 szeptemberében. A következő év januárjában az amerikai tornaszövetség összes igazgatója lemondott a botrány miatt, később pedig a USOPC elnöke is távozott posztjáról.

Borítókép: Graeme Jennings-Pool/Getty Images

Videók