Özönlenek a köszöntők Keleti Ágnes századik születésnapjára

A magyar tornász a legidősebb élő olimpiai bajnok a világon. A köztársasági elnök, a miniszterelnök és számos magyar sportoló is köszöntötte a legendát.


Szombaton ünnepli 100. születésnapját Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a Nemzet Sportolója, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka.

A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen újságírói kérdésre azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.

"Élek, jól élek, szeretek élni. Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet" - mondta jókedvűen Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek.Keleti Ágnes az öt aranyéremmel (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

"Csak szép idő legyen" - kívánta születésnapja alkalmából a sportoló, akiről egész estés dokumentumfilm készül "Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes" címmel Oláh Katalin rendezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával.

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte Keleti Ágnest, valamint a magyar sportolóktól is sorra érkeznek a jókívánságok a Nemzet Sportolójának születésnapja alkalmából.

Levélben kívánt boldog születésnapot Áder János köztársasági elnök Keleti Ágnes magyar tornásznak.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben Áder János azt írta: a világhírű tudós, Albert Einstein az életet egyszer a kerékpározáshoz hasonlította, mondván mindkettőre igaz, hogy "ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod". Keleti Ágnesnél "keresve sem található hitelesebb bizonyság e gondolat igazságára", hiszen örökös bajnokként mind a mai napig tanúságot tesz róla, hogy a sport, a mozgás elsősorban élmény, harmónia és egyensúly, csak azután versengés. "Önt a történelem, a sors küzdeni tanította, hogy aztán tehetsége kiteljesítésével, világraszóló sikereivel maga is kitartásra tanítson másokat.

Tornászeredményeivel büszkeséget szerzett, edzői hivatástudatával példát adott sokaknak" - olvasható a levélben, amelyben Áder János szerencsésnek mondja magát, amiért az elmúlt években személyesen is megismerhette Keleti Ágnes "ifjakat megszégyenítő lendületét", és megtapasztalhatta "irigylésre méltó életszeretetét." A köztársasági elnök a levélben megköszönte a tornásznak, hogy miként eddig, "e mélységes tisztelet érdemlő, kerek évfordulón" sem csupán az olimpiai és világbajnoki érmektől fényes, dicső múltra emlékeztet, hanem arra is, hogy mindig, minden életkorban derűvel, bizakodva, céltudatosan kell élni. "Isten éltesse, és tartsa meg további jó egészségben, erőben, egyensúlyban!" - fejezte ki jó kívánságait Áder János.

 
 

Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (NFPB) elnöke életmű díjat adott át Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak 100. születésnapja alkalmából.

"Keleti Ágnes karrierjét mind versenyzőként, mind egyetemi tanárként, oktatóként az elfogadás, a tolerancia jellemezte, mely a fair play egyik alapeszméje. Hosszú évek, évtizedek óta ismerjük egymást, bízom benne, hogy ez így marad még jó ideig" - idézte Kamuti Jenőt a testület szombati közleménye.

A Rumbach utcai zsinagógában ünnepélyes keretek között megtartott pénteki átadáson az NFPB elnöke kiemelte, hogy Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok.

Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el a közelmúltban felújított tornacsarnokát. Izraelben pedig, ahol a melbourne-i olimpia után telepedett le, róla nevezik el a szertorna-bajnokságot.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás
 

Sport365.hu - Keleti Ágnes 100 esztendejének legnagyobb titkai

Keleti Ágnes, sokaknak inkább Ági néni a mai napig azzal a pozitív mentalitással néz szembe a sorssal, ami már talán a születése pillanatában vele volt. Ennek pedig hamarosan 100 éve. Ugyanis Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászunk január 9-én ünnepli századik születésnapját. Igaz, a vírushelyzet miatt eléggé elzártan él, családja féltőn vigyáz rá.Sport365.hu - Keleti Ágnesről nevezi el az UTE a tornacsarnokát

Az ötszörös olimpiai bajnokról nevezi el közelmúltban felújított tornacsarnokát az Újpesti Torna Egylet (UTE). Keleti Ágnes négy olimpiai aranyérmet szerzett lila-fehérben, a negyedik kerületi klub többek között ezzel a névadással köszönti őt 100. születésnapja alkalmából. Az UTE-nál évek óta hagyomány, hogy az ötszörös olimpia bajnok tornászt születésnapján a tornaszakosztály növendékei műsorral köszöntik.

Videók