Nem tisztul a sportág, újabb súlyemelő bukott meg

Ezúttal a friss Európa-bajnok szervezetében találtak tiltott szert.


Elveszítheti áprilisban megszerzett Európa-bajnoki címét a török súlyemelő Daniyar Ismayilov, mivel megbukott a doppingellenőrzésen.

A 73 kilogrammos súlycsoportban indult sportolót ideiglenesen felfüggesztették, de a török szövetség egyelőre nem hozta nyilvánosságra, milyen tiltott szert használt. A török Cumhuriyet című lap arról számolt be, hogy a Türkmenisztánban született emelő az áprilisi, moszkvai Európa-bajnokság előtt adta azt a mintát, ami pozitív eredményt hozott.

Amennyiben a 29 éves Ismayilovot vétkesnek találják, elveszíti kontinensbajnoki címét - és azt a moldovai Marin Robu kapja meg -, de az eset az olimpiai indulását nem befolyásolja, mivel a törökök csak egy férfi és egy női súlyemelőt indíthatnak Tokióban a korábbi doppingesetek miatt.

Ismayilov 2012-ben, Londonban még Türkmenisztánt képviselte, majd 2016-ban Rio de Janeiróban ezüstérmes lett 69 kilogrammban, immár török színekben. Összetettben világbajnokságról egy bronzérem, Európa-bajnokságról pedig három arany a legjobb eredménye.

Borítókép: Salih Zeki Fazlolu/Anadolu Agency/Getty Images

Videók