Hullámvölgyekkel tarkított év után újabb rekordot állított fel Korok Fatima

Az Exatlonból is ismert szabadtüdős merülő a nehéz évkezdés ellenére remekelt az AIDA által szervezett Adriatic Freediving Trophyn . - Exkluzív interjú


A 2019-ben szabadtüdős merülésben világbajnoki címet szerző Korok Fatimának nem volt könnyű éve. Bár a sportolót sérülés, betegség és lelki problémák is hátráltatták, kitartása és eltökéltsége meghozta eredményét: bár az idei szezonban egyetlen versenyen vett részt, 3 számban aranyérmet, egyben pedig ezüstöt szerzett.

Korok Fatima nagyszerű versenyzéssel, és új magyar rekorddal tért vissza.

A Krk szigetén megrendezésre kerülő AIDA Adriatic Freediving Trophy elnevezésű verseny minden napján sikeres merülést hajtott végre. 3 számban aranyérmet szerzett, 1-ben pedig ezüstöt, ezzel a bajnokság összetett versenyét is megnyerte. Ezen kívül egyik számában új magyar rekordot állított fel.

Négy számból hármat megnyert a szabadtüdős merülés magyar világbajnoka

Korok Fatima számára jól sikerült az év egyetlen versenye.

 

Bár eredményei alapján nem lehet oka a panaszra, a szezonja nem úgy indult, ahogy elképzelte.

Fatima nem sokkal tavalyi győzelme után került a reflektorfénybe, 2020 januárjában pedig a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Exatlonban is bemutatkozott. A szabadtüdős merüléssel foglalkozó sportoló az egyik játék során bokasérülést szenvedett, amiből csak lassan tudott felépülni.
Miután bokája rendbejött, visszament Egyiptomba, ahol nem csak az edzeni kezdett, hanem oktatni is. Az újrakezdéskor jött rá, szervezetét a vártnál jobban megviselte a világbajnokságra való felkészülés, ráadásul egyéb tényezők is hátráltatták.


Fatima már többször bebizonyította kitartását. Korábban 40 kg-mot leadva lett világbajnok.

Fotó: Instagram.com/fatimakorok.freediver


„A tavalyi év nagyon kimerített, de ezt csak akkor vettem észre amikor újra edzeni kezdtem. Aztán jött a Covid, és törölték a világbajnokságokat. Közben az egyik magyar edzettemmel is gondjaim voltak, és egy párkapcsolati probléma is közbeszólt. Mindehhez még az is hozzájött, hogy az Exatlon után közel 10 kilót felszedtem, mivel kevésbé figyeltem az étkezésemre. Úgyhogy nagyon nem voltam jól.”

"Nem minden úgy történt ahogy elterveztem, de semmit nem szabad feladni." - Korok Fatima

Korok Fatima számára nem csak a koronavírus miatt volt nehéz az idei év. A szabadtüdős merülés magyar világbajnoka sérüléssel és betegséggel is küzdött, ráad...


A mindig pozitív és életvidámságáról híres lány nem adta fel, hamar újra belerázódott a mindennapokba, amiben sokat segítettek a szülei és barátai is. Ráadásul egy új módszert is bevetett, ami hihetetlen önbizalmat adott neki.

„Eddig mindig más merüléseit néztem, de idén elkezdtem a saját, tavalyi merüléseim nézni, és ezáltal olyan önbizalmat adtam magamnak, hogy nem volt más választásom, mint hogy csináljam, és megpróbáljam a versenyt.”


Az első sikeres merülés után.

Fotó: Instagram.com/fatimakorok.freediver

Bár Fatimát jelenleg is hétréltatja két sérülés, melynek kezelésére specialistát keres, ezek után meg sem fordult a fejében, hogy ne induljon el az egyik legjobb barátja által szervezett versenyen. Horvátországba tett látogatása során ráadásul új szenvedélyének, az oktatásnak is hódolhatott, és több magyarral is megismertethette a merülés csodálatos érzését.


A szabadtüdős merülő oktatott is Horvátországban.

Fotó: Instagram.com/ftimakorok.freediver

"Nagyon nem voltam magabiztos az elején, de mostanra helyre állt a mentális és a fizikális egészségem is. Mindenki feltolta az önbizalmam, úgyhogy most már nagyon jól vagyok, és az edzősködést is élvezem. Nagyon sokan gyorsan elvégeznek egy tanfolyamot és utána már oktatnak is, de szerintem ehhez kell egy érzék is. Nem csak tudnod kell, hogy miről beszélsz, hanem imádnod is kell amit csinálsz és átlátni a dolgokat. Az érzést nem tudom átadni, azt mindenkinek magának kell megtalálnia, de én végig ott vagyok, hogy segítsek."

"Nem az a célom, hogy papíros szabadtüdős merülőket gyártsak, hanem, hogy minél több emberhez eljuttassam ezt az érzést."

"Nem szoktam reklámozni, hogy világbajnok vagyok."

Korok Fatima 1 éve lett világbajnok. Bár büszke az akkor elért eredményére, bemutatkozáskor a mai napig csak annyit mond: ő egy szabadtüdős merülő.

Természetesen az egy évvel ezelőtti világbajnokság és a jövő évi tervek is szób kerültek.

"Van egy barátom, aki épp egy rövid dokumentumfilmet készít rólam. Ő mindig azt mondja: Fatima, te nem használod ki, hogy világbajnok vagy, ez mindenhova belépő lenne."


Fatima szerint mindenkinek magának kell felfedeznie mit jelent számára a merülés.

Fotó: Huub Waaldijk

"Én mindig csak annyit mondok magamról, hogy szabadtüdős merülő vagyok. Lehet, hogy igaza van a barátomnak, mert szeretném folytatni a versenyzést és semmi okom, hogy rejtegessem a tényt, világbajnok vagyok. Jövőre nagyon szeretném a mellúszásos rekordot megdönteni" - mondja Fatima.

A "sellőlány" kitartását elnézve biztosak vagyunk benne, hogy ez sikerülni fog neki, már csak azért is, mert alig néhány héttel beszélgetésünket követően, két újabb hazai rekordot döntött meg. Egy Dahabban megrendezésre kerülő versenyen uszony nélkül 54, míg uszonnyal 73 m mélységig jutott.
 

Borítókép: Johnny Dalla Libera

Videók